153
Fiziker Róbert – Kelemen Dávid (szerk.): Sopron vonzásában – Ünnepi tanulmányok Dominkovits Péter 60. születésnapjára
Vargáné Blága Borbála ajánlata

fiziker-robert-kelemen-david-sopron-vonzasaban

A születésnapi emlékkönyv (amely a legrangosabb tudományos műfajok egyike) Dominkovits Péter történész, levéltáros, Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára igazgatójának gazdag életpályája előtt tiszteleg, néhány személyes köszöntővel és számos értékes tanulmánnyal.

A győri születésű ünnepelt Szombathelyen szerezte első diplomáját, majd visszatérve szülővárosába, a Xántus János Múzeum (ma Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum) szakkönyvtárosa lett. Az egyetemen elvégezte a levéltár szakot, és 1992-ben a Vas Megyei Levéltár Kőszegi Fióklevéltárában megkezdte a levéltárosi pályát, amit egy esztendő múlva Sopronban folytatott főlevéltárosként. 2011-től vált az itteni archívum vezetőjévé.

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára egyike Magyarország legrégebbi és leggazdagabb közlevéltárainak. Az intézmény élén álló Dominkovits Péter hosszú évek óta felelősségteljesen őrzi, gondozza és kutatja a város történelmi emlékezetét. Évtizedek kitartó, alapos munkájának köszönhetően a magyarországi kora újkor egyik országosan elismert kutatójává vált. Precizitás, igényes aprómunka jellemzi tudományos közleményeit. Évekig dolgozott Szombathely, majd Győr város jegyzőkönyveinek regesztáival. Színvonalas könyvek tucatjait készítette el kiadásra, jelentős szerepet töltött be a Rubicon történelmi folyóirat soproni számainak megjelentetésében.

A munkássága előtt tisztelgő emlékkönyv címlapot követő oldalán helyezték el a fotóját (készítője Pluzsik Tamás), majd dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójának közvetlen, kedves szavakkal megfogalmazott köszöntése olvasható. A kiadvány ajánlóját dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere írta, dr. Brummer Krisztián, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője a sok éve tartó szakmai, baráti együttműködésükről szólt.

A mű gerincét alkotó 58 bel- és külföldi szerző 54 tanulmánya következik ezután, hat tematikai egységben (I. Archivisztika és historiográfia, II. Lokalitás és nagypolitika, III. Sopron megye és Sopron város története, IV. Megyei és városi tisztségviselők, V. Társadalom- és településtörténeti tanulmányok, VI. Forrásközlés és elemzés), majd a kötetet lezáró VII. tematikai egység, a Függelék, amely Dominkovits Péter szakmai bibliográfiáját, a szerzők névjegyzékét, valamint az ún. Tabula gratulatoria névsorát közli.

Az átgondolt szerkesztésű kiadványt – mely tartalmi tekintetben Sopron városára és a tágabb, úgynevezett Pannon térség 16-20. századi történetére fókuszál (több győri vonatkozású tanulmánnyal) – stílszerűen a 18. századi vármegyei jegyzőkönyvek küllemét idéző borítótervezés díszíti.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.06.13