135
Jacqueline Wilson: Komisz lányok
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

jacqueline-wilson-komisz-lanyok

Végre egy regény, amely a mai korban, mai nyelven, mai gyerekek mai problémáiról szól! Az írónő tisztában van azzal, amit a felnőttek szeretnek elfelejteni, hogy gyermeknek lenni nagyon nehéz. A tizenéveseket sokszor olyan gondok gyötrik, amelyek a felnőttek szemében talán nevetségesek, de a gyermekeket (esetleg téged is) alaposan meg tudják kínozni.

Jacqueline Wilson eddigi valamennyi regényének hőse önértékelési zavarokkal küzd, kicsinek, csúnyának, kövérnek, szegénynek stb. érzi magát, és nagyon sokat szenved attól, hogy senki sem érti meg. A legjobban mindannyian barátra vágynak, sőt néhányan már szerelemere is, ami – mint tudjuk – meglehetősen megnehezíti olykor az életet. A szülők pedig egyikükön sem tudnak segíteni, nekik is ezer bajuk van, elfoglaltak, elváltak, elveszítették az állásukat, idősödők, vagy éppen nagyon is nevetséges módon próbálnak fiatalnak látszani, a legrosszabb pedig az, amikor netán segíteni próbálnak, ugyanis kizárólag megnehezíteni képesek gyermekeik helyzetét.

A Komisz lányok főhőse, Mandy magányosan, ex-barátnői csúfolásának kitéve állja ki az egyik legnehezebb próbát az életben: fellázadni egy olyan erő ellen, amelynél talán nincs is szebb dolog, nagyobb kötelék az emberi életben, és ami ugyanakkor megkeseríti az egész életét, elnyomja egyéniségét. És hogy mi ez az erő? Az anyai szeretet... Hogyan magyarázza meg idősödő édesanyjának, hogy rózsaszín, nyuszis ruhákat viselni manapság nemhogy ciki, de egyenesen égő! Persze, anélkül, hogy a határtalanul szerető anyukáját megbántaná.

Nem könnyű dolog. És ekkor váratlanul betoppan Mandy életébe egy furcsa és sodró erejű egyéniség, Tanya, akinek élete igencsak zűrös, ám Mandy felé gondoskodó és feltétel nélküli szeretettel, valamint a barátnőknek kijáró maximális elfogadással fordul; nem kis riadalmat okozva ezzel Mandy anyukája számára. És az aggodalmak, sajnos, nem bizonyulnak alaptalannak: Mandy ugyanis Tanya „segítségével” egy kisebbfajta áruházi lopásba is belekeveredik.

Jacqueline Wilson regénye nem ringatja hiú ábrándokba az olvasót afelől, hogy az élet csak ragyogó és vidám színekből áll. Tanya sorsa például kifejezetten kétségbeejtő: édesanyja öngyilkos lett, a kislány pedig testvéreitől elválasztva tengődik, és egyelőre senki sincs, aki befogadhatná. Így talán nem is meglepő, hogy kis apróságok elcsenésével tartja fenn magát. Ez így most lehet, hogy nagyon riasztóan hangzik, ám a regény mégsem azt sugallja, hogy el kellene keseredni. Mindennél fontosabb, hogy Mandy Tanya személyében végre igazi barátra lel, ami sok-sok nehézségen átsegíti. Az írónő nem tagadja, hogy a mai gyermekek világa veszedelmes, jóval veszedelmesebb, mint a szüleiké volt valaha, ám nem csak magukra számíthatnak. És az igazi barátságoknál, szeretetteljes emberi kapcsolatoknál talán nem is kell több az életben. Ugye?


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.06.13