2586
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós legszebb versei
Szilvási Krisztián ajánlata

radnoti-miklos-legszebb-verseiRadnóti Miklós Budapesten született zsidó családban. Életét jelentősen befolyásolta az a tény, hogy születésekor édesanyját és ikertestvérét elveszítette. Költészete keveredik az avantgárd és expresszionista témákkal, egy új klasszicista stílusban. Szintén említésre méltó romantikus szerelmi költészete is. Az Irodalmi Fülbevaló 2006-ban megjelent hangoskönyve Radnóti Miklós 23 gyönyörű versét tartalmazza az egy évvel később tragikusan elhunyt Kaszás Attila előadásában.

1935-ben vette feleségül Gyarmati Fannit, akivel a házassága rendkívül boldog volt. 1943-ban áttért a katolikus vallásra, mely abban az időben számos zsidó származású íróra jellemző volt az antiszemitizmus miatt. A 40-es évek elején besorozták a Magyar Hadseregbe, de zsidó lévén fegyvertelen munkaszolgálatra osztották be. Zászlóaljat az ukrán frontra, majd később a szerbiai Borban lévő rézbányákhoz vezényelték. 1944. augusztusában a jugoszláv partizánok Radnóti csoportját kényszermenetelésre kényszerítették Magyarország középső része irányába.

Életének utolsó hónapjaiban is folytatta a versek írását, melyeket kis noteszébe jegyzett le, amit mindig magánál tartott. Szemtanúk szerint Radnóti Miklóst 1944. november elején súlyosan megverte az egyik részeg nemzetőr, akit zavart a „firkálgatása”. Mivel túl gyenge volt már a menetelés folytatásához, ezért tarkón lőtték, és bedobták egy tömegsírba Abda közelében. Ma, az út mellett egy szobor jelzi halálának emlékét. 18 hónappal a halála után a tömegsírt exhumálták, és kabátjának első zsebében megtalálták a kis noteszét, melybe utolsó lírai és szívbemarkoló verseit írta. Teste ma a Kerepesi úti temetőben nyugszik.

A korong az Ady-József Attila-Radnóti: Válogatott versek című hangoskönyv harmadik lemezének önálló kiadása.

Tartalom:
01. Gyerekkor (Csókák aludtak)
02. Szél se fúj itt már
03. Olasz festő
04. Pogány köszöntő
05. Mint a bika
06. Az áhítat zsoltárai
07. Pontos vers az alkonyatról
08. Paris
09. Nem tudhatom
10. Esik eső. Fölszárad…
11. Huszonnyolc év
12. Ez volna hát
13. Trisztánnal ültem
14. Tétova óda
15. A „Meredek út” egyik példányára
16. Hetedik ecloga
17. Levél a hitveshez
18. Aludj
19. Naptár
20. Október végi hexameterek
21. Erőltetett menet
22. Razglednicák
23. Előhang egy „monodrámához”

Előadja: Kaszás Attila
Teljes játékidő: 51 perc
Formátum: audio


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.01.26