354
Bihari Zoltán: Magyar cukrászdák és kávéházak
Bedő Mónika ajánlata

bihari-zoltan-magyar-cukraszdak-es-kavehazak

A magyar cukrászipar történetét és jelenét bemutató legátfogóbb munka száznál több cukrászda és kávéház kapcsán, száznál több cukrászcsalád történetét is bemutatja, mindezt rendkívül igényes megjelenítéssel. A könyvet Bihari Zoltán írta, Dlusztus Imre és Vojtek Éva szerkesztette. A Nemzeti Értékek Könyvkiadó gondozásában jelent meg, 2018-ban.

A szerzők esszéi és tárcariportjai révén elevenedik meg előttünk a kézműves cukrászat több évszázados története. Tízezernél több fotóból, illusztrációból válogatták ki a legszebbeket, melyek végül bekerültek a könyvbe. A 432 oldalas kiadvány az eddigi legátfogóbb összefoglaló a hazai cukrászdák világából. A szerző az ország egész területéről mutatja be a települések méltán híres cukrászatait, így vármegyénkből két csornai, négy győri, egy nagybajcsi, valamint egy öttevényi vállalkozás is bekerült a kötetbe.

A 19-20. századfordulóján Győrött is igen élénk kávéházi élet zajlott, 1910 körül már 22 kávéház várta a vendégeket. A korabeli sajtó szerint Budapest után a vidéki városok közül Győrött volt a legintenzívebb kávéházi élet, melyek fénye idővel megkopott.

Napjainkról a következőket olvashatjuk: „A rendszerváltás után sorra nyíltak a cukrászdák, amelyek az egykori hazai tradíciókra építve alakították ki a kínálatukat. Ma már újra természetes szokásunk lehet, hogy vasárnap beülünk a családunkkal a kedvenc cukrászdánkba, vagy a családi összejövetelre összeválogatjuk a süteményeket - éljünk az ország bármely pontján.” „Az egykor világviszonylatban is meghatározó magyar cukrászat hagyományai újra minőségi irányt vesznek, s teret kapnak az újítások, a kreatív különlegességek. A magyar cukrászatba ahogy bepillantunk, valódi értékekkel találkozunk, bizakodással és bátorító erővel olvashatjuk a szakma vonzerejét. Ma is érdemes minőségi, kézműves munkával foglalkozni.

A kötetben bemutatott helyi cukrászdák és kávéházak a következők: Pálffy Cukrászat (Győr), Pierre Cukrászat (Nagybajcs), Torta és Karamell (Győr), Bécsi Kávéház (Győr), Dolce Vita (Győr), Mazsola Fagyizó (Öttevény), Kati Cukrászda (Csorna), Kugler Cukrászda és Kávéház (Csorna), Kapucziner Kávépörkölő (Győr)


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.06.06