192
Aron Ralston: 127 óra - A kanyon fogságában
Sulyok Attiláné ajánlata

aron-ralston-127-ora-a-kanyon-fogsagaban

A szikla fogságában rekedt hegymászó igaz története döbbenetesen megrázó és felejthetetlen. A 127 óra - A kanyon fogságában című könyv egy fiatal hegymászóról szól, akinek egészen addig szerencséje volt, amíg rá nem zuhant egy szikla a karjára. Életveszélyes kirándulásokat élt át, medvekalandot, lavinát, éjszakai hegymászásokat. Nagyon jól érezte magát a természet csodálatos világában. Egy átlagosnak induló túrán azonban megtörtént vele a tragédia.

Az izgalmas könyv megtörtént eseményeken alapul: Aron Ralston hegymászó 2003-ban, egy Utah-ban tett kirándulása során több mint öt napot töltött egy sziklahasadékban, miután egy kőtömb fogságba ejtette. Egynapos kanyontúrára készült, de másképp alakult, hatnapos pokol lett belőle. Kevés ivóvízzel és élelemmel, valamint megfelelő ruházat nélkül kellett végigkínlódnia a hideg éjszakákat, azzal a szörnyű tudattal, hogy senki sem tudja, hol van. Senkinek nem mondta, hova indul. Kezdetben segítségért kiáltozott, de aztán rádöbbent, hogy csak magára számíthat. Többféle módon próbálta kiszabadítani magát a szikla fogságából. Bicskájával elkezdte a sziklafalat vésni, de a kő túl kemény volt, a kés pedig hamar elkopott. Ráadásul meg kellett küzdenie a sivatagban uralkodó éjszakai hideggel is.

A fiatal hegymászó előtt lepergett az élete ebben a reménytelen helyzetben. Videónaplót készített a fogságban töltött napjairól. Képzeletében megjelentek szerettei, barátai, korábbi emlékei. Időnként bekapcsolta videokameráját, és érzelmes üzeneteket hagyott a szüleinek. Egyre kínzóbb szomjúság, a hideg és a reménytelenség érzése gyötörte. A szikla fogságában felfogta saját tehetetlenségét. Várt türelmesen, harcolt az idővel, az órákkal, a napokkal, közben egyre fogyott az élelme és a folyadék. Kénytelen volt sorra elvetni a szabadulás különböző lehetőségeit. Miután rájött, hogy nem számíthat segítségre, minden erejét és bátorságát összeszedve a menekülés legborzalmasabb módját választotta. Kiszabadulása után teljesen kimerülve találkozott össze egy kiránduló családdal, akik segítséget szereztek számára.

Aron később családot alapított, gyermeke született. A legreménytelenebb pillanatokban az adott neki erőt, hogy látta magát a kisfiával játszani. A férfit nem törte meg ez a kaland, folytatta addigi életet. Kétségbeesett helyzetében ráeszmélt, ha túléli, nem az az ember lesz, aki előtte volt. Igazából egy pillanatra sem tört meg, még akkor sem, amikor búcsúzik, amikor úgy tűnik, hogy beletörődött sorsába. Hatalmas életösztön jellemzi hősünket. Akaraterejével és élni akarásával leküzdötte a nehézségeket. Ő került ki győztesen az élet-halál küzdelemből. A megrendítő és igaz történet alapján forgatott izgalmas filmet 6 Oscar-díjra jelölték.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.06.06