248
Pop: Maroon 5 - Songs About Jane
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

maroon-5-songs-about-jane

A kilencvenes évek második felében működő Kara's Flowers nevű Los Angeles-i tinédzser rockzenekarnak nem sikerült befutnia, de a romjain alakult Maroon 5 egy fél évtizeddel később már elsöprő sikert aratott – igaz, élő rockzenéjét ekkor már funkkal, soullal, R&B-vel keverte. Szexi, elegáns, modern keverék.

A Kara's Flowers 1995-ben alakult, amikor tagjainak átlagéletkora 16 év volt. Az énekes-gitáros Adam Levine, a gitáros-vokalista Jesse Carmichael, a basszista Mickey Madden és a dobos Ryan Dusick 1997-es The Fourth World című albuma a Weezer, Pixies és Green Day együttesek által behatárolt mezőn mozgott, volt némi kamaszos, beat(les)es bája, valamint néhány slágere a főiskolai rádiókban (Soap Disco, Oliver), de a nagy áttörés elmaradt, és a Dreamworks kiadó 1999-ben kiadta az útjukat.

Mikor újra színre léptek, már Maroon 5 volt a nevük, ennek megfelelően öten voltak (Jesse Carmichael billentyűs hangszerekre igazolt át és James Valentine érkezett újabb gitárosnak), de ami a legfontosabb, a zenéjük is nagyot változott. A szövegíró és fő dalszerző Adam Levine ugyanis a köztes időszakban sokat lógott New Yorkban, ahol nagy hatást tettek rá az urban stílusok, azaz a nagyvárosi fekete zenék, a hiphop és az R&B, illetve azok gyökerei, a soul és a funk. Mit ad isten, ennek a fehér zenekarnak tökéletesen sikerült a crossover: a power-pop klisékhez egykor iskolásan ragaszkodó ifjoncok felnőve groove-os, organikus és – ami a legfontosabb – egyedi hangzást építettek két fő zenei pillérükön. Az eredetileg 2002 nyarán megjelent Songs For Jane ugyan csak 2004-re futott be, de akkor nagyon: a This Love az év egyik legfülbemászóbb slágere lett, akárcsak a She Will Be Loved balladája, de az album 12 perfekt számának bármelyike alkalmas lett volna kislemezdalnak.

Tracklist:
01. Harder To Breathe
02. This Love
03. Shiver
04. She Will Be Loved
05. Tangled
06. The Sun
07. Must Get Out
08. Sunday Morning
09. Secret
10. Through With You
11. Not Coming Home
12. Sweetest Goodbye


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.06.02