382
Lovász György – Szécsey István: A győri vasúti járműgyártás nyolc évtizedes története (1897-1980) - I. rész: Az első huszonöt év (1897-1922)
Vargáné Blága Borbála ajánlata

lovasz-szecsey-a-gyori-vasuti-jarmugyartas-nyolc-evtizedes-tortenete-1

A Győr múltjától elválaszthatatlan vagongyárnak az első huszonöt évét lehet megismerni ebből a kiadványból, közel 450 fotóval és jellegrajzzal.

A Magyar Waggon- és Gépgyár Részvénytársaság, „a hazai vasúti és közúti járműgyártás egyik ékköve”, a nemzeti ipartörténet egyik jelentős tagja 1896 végén alakult, 2021-ben ünnepelte 125. évfordulóját. Dr. Lovász György közlekedés-történész szerzőtársával, Szécsey Istvánnal a győri vasúti járműgyártás történetének első huszonöt évét, az 1897-1922 közötti időszakot és az üzem világra szóló termékeit mutatja be, melyek 4 kontinens 30 országába jutottak el. A szerzők az MWG további vasúti jármű szállításait egy újabb kötetben tervezik ismertetni.

Városunkban évtizedeken át alig volt család, melyből valaki ne dolgozott volna a Rábában. Ez a cég minőséget képviselt és stabilitást jelentett az itt élők számára. Két fő termelési profilja a vasúti gördülőanyag és a közúti járműgyártás volt. Még a londoni metró és a világhírű Orient Expressz luxuskocsiját is itt készítették, illetve nevéhez fűződnek a Konstantinápolyból induló Keleti Vasút járművei is.

A kiadvány rendkívül érdekes és szakszerű olvasmány az üzem és termékei iránt érdeklődők számára. Megismerhetik a gyár indulásának kezdeteit, fejlődését (ahogy az egyszerűbb típusoktól folyamatosan haladtak a legkorszerűbb, összetett termékekig), követhetik karrierjének alakulását, a válságok, háborúk alatti működését, mindezt számos fotóval, rajzzal illusztrálva.

A műben képes mellékletként szerepel a Közlekedési Múzeum Archívumában a közelmúltban feltárt és eddig még nem publikált győri fotóanyag is! A Függelékben látható az MWG-ben 1897 és 1922 között gyártott vasúti járművek összefoglaló táblázata a megrendelési számok sorrendjében.

Megtekintés az Online Katalógusban

2023.05.30