199
Émile Ajar: Salamon király szorong
Galambos Krisztina ajánlata

emile-ajar-salamon-kiraly-szorong

Émile Ajar, Romain Gary, Fosco Sinibaldi, Shatan Bogat, René Deville, Lucien Brûlard mind-mind egyetlen személy írói álnevei. A litván származású regényíró Roman Kacew néven látta meg a napvilágot. A Francia Légierő pilótájaként harcolt a második világháborúban. Első regényét 1945-ben adták ki, amit írói pályafutása során még több mint harminc regény, esszé és emlékirat követett. Legismertebb művei: Lady L., Előttem az élet, A virradat ígérete.

A Park Kiadó gondozásában megjelent Salamon király szorong című regényét először 1979-ben adták ki. A múlt század második felében játszódó történetben Salamon királya egy 85 éves idős úriember, Salomon Rubinstein. A konfekcióiparból visszavonult párizsi nyugdíjas öngyilkos hajlamúaknak tart fenn segélyvonalat. Élete nem várt fordulatot vesz, amikor megismerkedik egy 25 éves taxisofőrrel, Jeannot-val, és beveszi a Jóakarat S.O.S. nevű cégébe. Egymásban rokonlélekre találnak, mindketten megpróbálnak segíteni a magányos, elfelejtett embereknek, odafigyelést adni azoknak, akik már lemondtak arról, hogy valakinek fontosak legyenek. Megtalálni a boldogságot, akár idősen vagy magányosan is lehet, ha az arany középúton járunk. Mi is az?

Arany középút. Egyenlő távolság a leszarom és a beledöglök közt. Nem csukom magamra az ajtót, de nem is engedek be mindenkit. Nem hagyom, hogy a szívem megkérgesedjen, de nem is emésztem halálra magam. Nehéz megtalálni a középutat.” A két férfi már-már túlzásnak tűnő jótékonyságával saját élete elől menekül. Jeannot saját magányával, Salomon úr pedig a halállal dacol. Hogy miben találjuk meg a boldogságot? Nem könnyű feladat, pedig sokszor elég egy bíztató mosoly, egy kedves szó vagy egy ölelés. „A dolgok jó oldalát érdemes nézni… igaz, nem mindig lehet tudni, hogy melyik a jó oldal. Nem nagyon feltűnő.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.05.30