234
Klezmer: Budapest Klezmer Band - Gyere, táncolj velem
Ősze Mária ajánlata

budapest-klezmer-band-gyere-tancolj-velem

Az 1990-ben, Jávori Ferenc „Fegya” által alapított Budapest Klezmer Band 2020-ban 30 éves jubileumára jelentette meg a Tom Tom Records kiadásában Gyere, táncolj velem című albumát.

A klezmer kelet-európai jiddis hangszeres tánczene, amelynek Magyarországon a Budapest Klezmer Band a legjelentősebb képviselője. A CD-n az együttes virtuóz zenészei, Jávori Ferenc „Fegya”, Nagy Anna, Barbinek Gábor, Gazda Bence, Kohán István, Máthé László és Végh Balázs szólaltatják meg ezeket a csodálatos dallamokat.

A CD-n szereplő 11 dal közül hat Jávori Ferenc „Fegya” eredeti szerzeménye, öt tradicionális dal, népdal stb. pedig az ő átiratában hangzik el. Az album különlegessége egyrészt, hogy olyan kompozíciók szerepelnek rajta, amelyeket még hanghordozón soha nem jelentettek meg, a rajongók csak a koncerteken hallhatták ezeket. Másrészt a zenekar hat, különböző műfajokban sikeres vendégművészt kért fel egy-egy dal eléneklésére. Szinetár Dóra és Tompos Kátya színésznők, Kolonits Klára és Hábetler András operaénekesek, Falusi Mariann énekesnő, valamint Dunai Tamás színész működtek közre.

Tracklist:
01. Ze dos kleydl tateshi
02. Nor gelicht, nor gelicht
03. Zágson
04. Mjaszojedovszkája
05. Altató dal
06. Zeydn’s tants
07. Gyere, táncolj velem
08. Dos Freylekhe Shnayderl
09. Hóra
10. Szomoró dal
11. Dos Kleyne Tsigaynerl


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.05.26