228
Benedek Elek: Mese a három kismalackáról
Szabó Szilvia ajánlata

benedek-elek-mese-a-harom-kismalackarol

A hangos mesekönyv-sorozat „malacos” lemeze csak prózát tartalmaz: Bori Tamás színművész ad elő nyolc mesét, akárcsak a kollekció több darabján – lelkesen, élvezhetően. A korongon a címadó darab mellett megtalálható még a Bolond Istók, Az okos leány, A só, A hazug legény vagy a Prücsök krajcárkája című mese is. Érdekes, hogy némelyik mese alapszituációja persze a mai társadalomra is igaz: „Volt egyszer egy szegény ember, s ennek volt egy kamasz fia. Dolgozni nem dolgozott az a legény, csak folyton hazudott.” Az új évezredben született gyerekeknek, akik japán animációs filmeken cseperedtek fel, akiknek a lézerkard suhogása vagy az űrhajók szirénája így már-már megszokott háttérzaj, igazán régiesnek hat majd pár mondat, kifejezés.

A „szemibe kacagtak a bolondos legénynek”, a „búzaírt betette a csűrbe”, majd az „összetanakodtak, hogy kioltják élete gyertyáját” okozhat némi értetlenséget a gyereknél, ahogy azon is el-eltűnődhet egy ráérősebb percében, hogy mi a csuda lehet a főispán, és ki lehet az a kend.

Persze egyáltalán nem baj, hogy újabb (pontosabban régebbi), a mai, hétköznapi életben nemigen használt szavakkal gazdálkodik a kicsi – de minden bizonnyal néz majd nagyot, elcsodálkozik az óvónő, ha a pöttöm legényke vagy kislány odasomfordál hozzá, és közli, hogy „likas a gúnyám, kellene százesztendős fonalból font ködmön”, vagy „uccu neki”.

A szókincs bővülése semmiképp nem árthat a gyereknek egy olyan korban, mikor már nem tízcsikós hintókon érkezik az uraság, hanem inkább sokkal több lóerős, behemót terepjárón parkol a járda közepére.

Tartalom:
01. Mese a három kismalackáról
02. Bolond Istók
03. Az okos leány
04. A só
05. A hazug legény
06. Béla kisasszony
07. A prücsök krajcárkája
08. Hammas Gyurka

Előadja: Bori Tamás
Teljes játékidő: 56 perc
Formátum: audio


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.05.26