326
Szűcs Mihály: A Sokoró és értékei
Sulyok Attiláné ajánlata

szucs-mihaly-a-sokoro-es-ertekei

A kötet alaposan / részletesen megismertet bennünket a Sokorói-dombság földrajzával, jelentős történelmi eseményeivel, valamint az egyes települések különleges értékeivel. Minden falunak van olyan sajátossága, amely más-más vonzerőt jelent, például a népszokások, kirándulóhelyek, a pincekultúra, a horgászat, a kézművesek vagy éppen a vadászturizmus. Változatos programokat kínálnak az ide látogatóknak.

Szűcs Mihály könyve helyi és tájegységi érték, képekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált kiadvány. Ha jobban belemélyed az ember, akkor azonnal kedve támad ahhoz, hogy kiránduljon ezen a szép dimbes-dombos tájon. A Sokorói Tájegységi Értéktár Bizottság 2015. november 30-án alakult, 2020-ban, működésének 5 éves évfordulójára jelent meg a könyv, azzal a nem titkolt céllal, hogy az itt élők jobban megismerhessék szülőföldjüket, az itt található 21 települést. A Sokoró három vonulatból és köztük két fő völgyből áll. Természeti, tárgyi és szellemi értékekben bővelkedik ez a táj, mint a könyvből is kitűnően kiderül. Ilyen például a Hatos-tölgy, mely több falu felől is megközelíthető. Ez egy 300 éves famatuzsálem, mely a föld felett rögtön hatfelé ágazik. A Sokoró-vidéknek két híres történelmi forrása van, a Ravazdon található IV. Béla király kútja, Tényőn pedig az Árpád-kút. Számos kilátóról élvezhetjük a sokorói táj gyönyörű látványát. A legújabb, a 2018-ban átadott Lila-hegyi kilátó, melynek tetejéről csodálatos körpanoráma tárul a szemünk elé, és tiszta időben akár 100 km-re is elláthatunk.

A kötet első fejezetében a szerző elmeséli a honfoglalás előtti időktől kezdve mindegyik kor legfontosabb eseményeit. Minden történelmi korban külön megemlíti az egyes településekre vonatkozó történéseket. Megtudhatjuk többek között, hogy már a római korban is éltek itt, mert római pénzérmék kerültek elő több helyen is. Csaták zajlottak errefelé a századok során, mint például 1044-ben a ménfői csata, mely a Képes Krónikába is bekerült. A török időkben több település elpusztult a környéken is. A földrajzi témájú fejezetben bemutatásra kerül a tájegység domborzata, vízrajza, éghajlata, jellegzetes növényei és élővilága. Nyúlon keletkezett hazánk egyik leghatalmasabb vízmosása, a Szurdik, ahol a löszfalba pincéket vájtak, de a gyurgyalagok is szeretik ezt a természeti képződményt. Nemrégiben híres málnatermő vidék volt, sokan foglalkoztak ezzel, valamint szőlőtermesztéssel is. Olyan szőlőfajta is akad itt a vidéken, a „gyöngy” nevű, amely másutt nem jellemző.

Mint egy kéznek három ujja, 
Amely Pozsony felé mutat, 
A Bakonyból messze nyúlva
Ágazik három vonulat.

Erdős hátú dombvidék ez, 
Mindenfelé vízmosások
Szabdalják a borvidéket,
Hol a hegynép pincét ásott.

(Részlet Szűcs Mihály verséből)

Sokoró településeit statisztikai adatok segítségével is megismerhetjük, kiemelten nemzetiségi és vallási összetételének változását. A könyv fényképekkel gazdagon illusztrálva bemutatja a sokorói települések nevezetes látnivalóit. Milyen tájházak, templomok, emlékművek, szobrok vannak itt térségünkben, vagy éppen kik kapcsolódnak hozzájuk. Különösen nagy értéket teremtett a szerző, mert ilyen összefoglaló és a tájegység egészét minden szempontból alaposan bemutató könyv először jött létre, tehát hiánypótlónak számít. Mindez Szűcs Mihály fáradhatatlan, áldozatos és precíz munkájának eredménye, aki nagyon szereti a szülőföldjét.

Ajánlom minden sokoróinak, aki szeretné jobban megismerni szülőföldje értékeit és közös múltjukat. A sokorói települések akkor lehetnek még sikeresebbek, ha összefognak egymással, egyre jobban felfedezik egyedi értékeiket, melyeket igyekeznek megőrizni az utókor számára.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.05.09