220
Az orvosdoktor
Légrádi Szilvia ajánlata

az-orvosdoktor

Az orvosdoktor egy 2013-ban bemutatott német történelmi-dráma, melynek rendezője Philipp Stölzl. Noah Gordon világhírű regényének filmadaptációja a XI. század orvostudományának sötét berkeibe kalauzolja a nézőt.

A film főszereplője Rob J. Cole (Tom Payne), a tudásra szomjas medikus, aki kézrátétellel megérzi, megállapítja a közelgő halált. Ezt a képességét már gyerekkorában megtapasztalja, mikor megérzi, hogy édesanyja meg fog halni vakbélgyulladásban. Árván maradva csatlakozik egy borbély vándorhoz (Stellan Skarsgård), aki megtanítja neki a középkori orvoslás alapjait. Bár csak tanonc, Rob felismeri tanítója korlátait, és amikor a borbély szürkehályog miatt elveszíti a látását, egy igazi zsidó vallású orvost kér fel, akinek sikerül teljesen meggyógyítania. Robertet lenyűgözi az orvos tudása, akinek a nyomdokaiba szeretne lépni, ám keresztény vallása ezt nem teszi lehetővé.

Rob azonban mindenáron orvos akar lenni, ennek érdekében hatalmas kockázatot vállal: elindul Egyiptomba, ahol zsidónak adja ki magát, hogy Ibn Sinā (Ben Kingsley) híres iskolájában tanulhasson. Innen kezdve Robnak sok mindent át kell élnie: ő és a többi tanítvány, illetve mesterük, Ibn Sinā megküzdenek a várost sújtó pestissel, Rob megismerkedik a tiltott szerelemmel. Nekromanciával is megvádolják, amiért felnyitja egy halott férfi testét, hogy kiderítse, hogy lehet meggyógyítani a középkorban oly gyakori vakbélgyulladást, illetve belecsöppen a várost megosztó iszlám ellenségeskedésekbe is.

Vajon sikerül-e mindezeket a megpróbáltatásokat túlélnie, és vissza tud-e térni szülőhazájába, Angliába, hogy a keleten elsajátított orvoslástudományt elterjessze a még sötét középkor szokásaiban megragadt országban...?


Megtekintés az Online katalógusban

2023.05.05