266
Jámbor Ibolya, Dubi Árpád (összeáll., szerk.): Négy vármegye kincsei - megyerikumok Győr-Moson-Sopron megyéből
Vargáné Blága Borbála ajánlata

jambor-dubi-negy-varmegye-kincsei

A mai Győr-Moson-Sopron megye négy egykori vármegye több mint ezeréves természeti és épített kincseit, kézműves örökségét, hiedelemvilágát foglalja magában. E sokszínű területnek az értékeit villantja fel az igényes szerkesztéssel, szemet gyönyörködtető fotókkal megjelent mű. A különleges látnivalókról inkább csak ízelítőt ad, dióhéjban ismerteti azokat, magyar és angol nyelven.

Öt nagyobb tájegység – Győr és környéke, Pannonhalma és Sokoró térsége, Rábaköz – Csorna és Kapuvár környéke, Sopron és Fertő-táj, illetve Mosonmagyaróvár és Szigetköz – mentén vonultatja fel a megyerikumokat a következő tematikai csoportosítások szerint: Épített örökség, Kulturális örökség, Ipari és műszaki megoldások, Agrár- és élelmiszergazdaság, Sport és egészséges életmód, Természeti környezet.

A könyv egyebek mellett olyan lokális értékeket mutat be, mint a győri kékfestők munkássága, a Kisalföld néptáncegyüttes, a győri vár vagy a pannonhalmi, soproni borvidék, rábaközi hímzésmotívumok, écsi fafaragás, csornai népi fazekasság, höveji csipke, termál- és gyógyvizek, múzeumok, a Szigetköz természeti értékei stb. A százat meghaladó „megyerikumok” közé olyan 21. századi értékek is bekerülhettek, mint az Audi TT, a Győri Audi ETO KC kézilabdacsapata, a hagyományápoló Szigetközi Csutora Néptáncegyüttes vagy a népszerű Győrkőcfesztivál.

A megye kincseit összegyűjtve ez volt a mottó: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!” (Széchenyi István)


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.05.02