148
Sarah Waters: A kis idegen
Szabó Szilvia ajánlata

sarah-waters-a-kis-idegen

Sarah Waters könyve a második világháború utáni Angliában játszódik. A történetet az agglegény körorvos, dr. Faraday meséli el, akit 1947 nyarán a Hundreds Hallba hívnak egy beteg szolgálólányhoz. Mivel édesanyja egy ideig dolgozott az Ayres családnál, gyermekként egy ünnepség alkalmával járt már a birtokon. Megdöbbenve látja, hogy az egykor impozáns épület milyen lepusztult, omlik a vakolat, gazos a kert.

A doktor hamar rájön, hogy az egyetlen alkalmazott, Betty szimulál, mert fél, és haza akar menni a családjához. A házban a cselédlányon kívül már csak hárman élnek az elszegényedett, egykor jómódú nemesi családból: Mrs. Ayres és két felnőtt gyermeke. A fiú, Roderick a légierőnél szolgált, de balesetet szenvedett a háborúban, és Caroline, aki feladta korábbi munkáját, hogy segítse testvérét és édesanyját. Roderick korábbi sérülései miatt állandó fájdalmakkal küzd, nehezen jár. Az orvos felajánlja neki, hogy egy újfajta kezelés segítségével megpróbál javítani az állapotán. Így válik Faraday gyakori látogatóvá a birtokon. Ezzel egy időben furcsa és megmagyarázhatatlan események sora veszi kezdetét. Mikor vendégek érkeznek a családhoz, tragédia történik: a család kutyája megharapja a látogatóba érkező kislányt. Miután tűz üt ki az épületben, Rod egyre zavarodottabbá válik, hamarosan elmegyógyintézetbe kerül. Rendszeresen kopogások, suttogások, feliratok, éjszakai telefoncsörgések zavarják a lakók életét. Mrs. Ayres idegei is kezdik felmondani a szolgálatot, gyermekként meghalt első lányát véli látni, hallani mindenütt. Közben Faraday beleszeret Caroline-ba, vele tervezi a jövőjét, meg is kéri a kezét…

Bár Stephen King így ajánlja a művet: „Álmatlan éjszakák garantálva!”, ez a mondat félrevezető lehet azok számára, akik egy borzongató, véres sztorira vágynak. A regény lassan felépülő történetében különféle műfajok rakódnak egymásra. A kis idegen szépirodalmi igényességgel megírt régimódi kísértethistória, lélektani dráma, társadalmi körkép és családregény egyszerre. Vajon mi történik Hundreds Hallban? Mi az a rejtélyes, gonosz erő, ami kísérti az ott élőket? Susan, a meghalt kislány szelleme? Maga a ház vagy valami teljesen más? Olvassák el a könyvet, és döntsék el Önök!


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.05.02