272
Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

jesse-james-meggyilkolasa-a-tettes-a-gyava-robert-ford

Andrew Dominik filmje Ron Hansen azonos című regényének adaptációja, amely a 19. század második felében operáló James-Younger rablóbanda legismertebb tagjának, Jesse Jamesnek az életéről és haláláról szól. Legalábbis első látszatra. Figyelmesebben nézve észrevesszük ugyanis, hogy a film a két címszereplője közül bizony sokkal inkább a második mondatrészben szereplő Robert Ford kálváriájának bemutatása.

1881-et írunk, és ez Jesse James bűnözői pályafutásának utolsó éve. A polgárháborút követően a konföderáció oldalán harcoló James testvérek (Jesse - Brad Pitt, és Frank - Sam Shepard) által összeverbuvált rablóbanda kezd a szélrózsa minden irányába szétszéledni, a tagok hazatérnek családjaikhoz, amennyiben van nekik, persze. A bandavezér Jesse azonban nem nyugszik, újabb akciót tervez. Miután a fejére kitűzött, kecsegtető vérdíj megszerzésének reményében ellene szövetkező társaival végez, úgy tűnik, nem maradt, csak két ember, akikben bízhat. Ők a Ford testvérek, az idősebb Charley (Sam Rockwell) és a mindössze 19 éves Robert (Casey Affleck), akiket be is szervez a legközelebbi munkába. Az ambiciózus Robert Jesse iránti rajongása már a kezdetektől nyilvánvalóvá válik, ahogyan a két férfi közötti különleges kapcsolat is. Amikor a rendőrség ráveszi a fiatal Fordot, hogy segítsen a kezükre adni Jesse-t, ő inkább végez vele, ám ahelyett, hogy hősként a vállára venné a tömeg, országszerte mindenki gyáva, alattomos merénylőként tekint rá.

A nem éppen szokványos filmcím sokakat elidegeníthet, kritika, gúny is érte bőven, pedig fontos funkciója van: aki elolvassa, már tudatában is van annak, hogy Brad Pitt karaktere meghal, és azt is tudja, hogy kinek a keze által. Ezek után nincs, ami elvonja figyelmünket, úgy nézhetjük a filmet, hogy nincs semmiféle hatásvadász fordulat. A történet középpontjában Jesse James és Robert Ford fura szeretet-utálat viszonya áll. Brad Pitt - aki egyben a film egyik producere is - alakítása nem hagy kivetnivalót maga után. A Robert Fordot megformáló Casey Affleck addigi karrierjének legjobb teljesítményét nyújtja. A lehető legfinomabb módon, apró, nüansznyi finomságú gesztusokkal (egy tekintet, egy mosoly vagy egy elejtett szó) valósítja meg lassú, fokozatos átalakulását a szemtelenül fiatal, megrögzött rajongóból a hírnévre éhes gyilkossá. Metamorfózisának egyik fordulópontja és a későbbi gyilkos legelső felsejlése, mikor bátyja és egy másik bandatag megtalálják az ágya alatti dobozba rejtett, Jesse Jamesről szóló könyveket, újságkivágásokat, ő pedig magából kifordulva halálosan megfenyegeti mindkettőt.

A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford kétségkívül gyönyörűen fényképezett, remek zenével rendelkező és zseniálisan eljátszott neo-western árulásról, kapzsiságról, és megbánásról.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.04.28