203
Serena
Juhászné Lukács Mária ajánlata

serena

A dán származású rendező, Susanne Bier filmje 1929-ben, a Nagy Gazdasági Világválság idején játszódik, Észak-Karolinában, a Smoky hegységben. George Pemberton (Bradley Cooper) ott végeztet fakitermelést, maga is ott dolgozik és él munkásaival. Kölcsönt vett fel vállalkozására, amelynek a Brazíliában lévő birtoka volt a fedezete. A dolgok nem mennek túl jól. Halálos balesetek, kígyómarások, a bank is követeli a pénzét, és egy társaság, élükön a helyi seriffel (Toby Jones), nemzeti parkot akar létesíteni a hegységben, persze, mint kiderül, csakis azért, hogy a gazdagok játszótere legyen az egész hely.

Pemberton hazalátogat, és megismerkedik Serenával (Jennifer Lawrence), egy csodálatos nővel, aki fiatal kora ellenére rengeteget szenvedett már. Beleszeret, elveszi feleségül, és elviszi a fakitermelésre, lévén ez minden nő álma. Serena nem ijed meg a kihívásoktól, hiszen a családjának is volt birtoka, sőt, javaslatokat is tesz a fejlesztésre. Ezt nem nézi jó szemmel Buchanan (David Dencik), Pemberton állítólagos legjobb barátja és jobbkeze, aki társa is a vállalkozásban. A mellékszereplők közül kiemelkedik a börtönviselt Galloway (Rhys Ifans), aki elvileg Pembertont vezeti vadásztúrákra, de aztán kiderül róla, hogy egy totálisan pszichopata szörnyeteg. Ezen a barátságtalan hegyvidéken Serena gyorsan felnő a feladathoz, és egyenlővé válik a férfiakkal. Hamar bebizonyítja a férfiak uralta iparban rátermettségét: felügyeli a favágókat, csörgőkígyókat vadászik le, de még egy férfi életét is megmenti a vadonban.

Csupán egyetlen dolog gyengíti Serenát, egy korábbi vetélés miatt nem lehet gyermeke. Amikor megtudja, hogy Rachel (Ana Ularu), aki szintén ott él a favágók között, előtte kapcsolatban volt férjével, sőt, egy fiúgyermeket is szült neki, bosszúszomjas dühöt érez a kisfiú iránt. Ez a gyűlölet embertelen tettekre sarkallja. Befolyásukat és hatalmukat kihasználva a friss házasok senkit nem engednek üzletük és szerelmük közelébe, s ettől egyre bonyolultabbá válnak a dolgok.

A szenvedélyes szerelem, az egyre fokozódó konfliktusok, a hegyek között gomolygó felhők, a nyomasztó képi világ még jobban érezteti, hogy a szereplők kihívják maguk ellen a sorsot, és a végkifejlet is tragikussá fog válni...


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.04.21