280
Tamkó Sirató Károly: Tengerecki hazaszáll
Polczer Adél ajánlata

tamko-sirato-karoly-tengerecki-hazaszall

Tamkó Sirató Károly egyike azon keveseknek, akik megújították a magyar gyermeklírát: a hagyományhoz oly szorosan kötődő műfajt új témákkal, új formanyelvvel és látásmóddal gazdagította. A húszas években dadaista gesztusaival nagy feltűnést keltő, szürrealista elemekkel élő költő, műfordító a hetvenes évektől kezdve fordult a gyermekversek felé. Köteteinek megjelenése mindig élményszámba ment, a Pinty és Ponty, a Szélkiáltó, a Tengerecki Pál és a Tengerecki hazaszáll mára már klasszikussá váltak.

A Tengerecki hazaszáll a költő nagy sikerű gyerekverseinek egyik legnépszerűbb gyűjteménye. A nyelv játékos lehetőségeinek furfangos kiaknázója, az avantgarde képzetkapcsolások művészi hasznosítója, a faviccek szellemének költészetbe emelője nemcsak pompás képességeit bizonyítja itt, hanem meggyőz arról is, hogy művészete a gyerekköltészetben úttörés. Olyan úttörés, amely a gyerek lelki adottságaihoz alkalmazkodva, játékos vágyát maximálisan szolgálva, igaz örömet, boldogító jó mulatságot kínál - gyerek és felnőtt olvasóknak egyaránt.

Benne vannak gyerekkori kedvenceim, mint például a Bőrönd Ödön, a Gyál, a Tengerecki Pál, az Egy kis kertet, a Laboda, a Pinty és ponty, a Hajó Lajos és az Egyszer voltam. És persze még sok-sok más. Ami engem lenyűgözött gyermekverseiben, az ugyanaz, ami a Weöres-gyermekversekben is működött mindig: a dallam, a ritmus és a nyelvi játékosság.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.04.18