262
Halasi Mária: Az utolsó padban
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

halasi-maria-az-utolso-padban

Érezted már valaha azt, hogy egyedül vagy a világban és senki sem szeret? És az osztálytársaid kiközösítenek, de fogalmad sincs, miért? Halasi Mária könyvének főhőse viszont nap mint nap szembenéz ezekkel a gondokkal.

Az iskolaév kezdete után egy vidéki kislány költözik Budapestre, a számára teljesen ismeretlen városba. Ám az még csak hagyján, hogy egy új lakásba kerül, de új iskolába is! Kati mezítláb, bokáig érő rózsás-fodros szoknyában, szakadt háncsszatyorral a kezében érkezik az új osztályába. Vajon hogyan fogadja az osztály? Még belegondolni is ijesztő! Hiszen rengeteg az új gyerek, és mindenki annyira más, mint ő!

És a félelmek - sajnos - beigazolódnak! Katit nem fogadja be az új osztály. Szegény kislányt az utolsó padba száműzik, szüntelenül csúfolják és kiközösítik. És hogy mindezt miért? Mert szegényesen és furcsán öltözködik, ráadásul vadócnak, szétszórtnak és rendetlennek tűnik a többi gyerek között. A látszat azonban - mint ahogy az lenni szokott - most is csal.

Kati valójában sokkal felnőttesebb, mint amilyennek látszik, hiszen otthon ő látja el a háztartást. Lassanként az is kiderül, hogy a tüskés álarc mögött egy bájos személyiség lakozik: az új kislány valójában jószívű és segítőkész. És természetesen az osztály többi tagja sem elvetemült gyerek, és végül befogadják ezt a szeretetre méltó kis vadócot, aki a könyv végére a tanárai szeretetét is elnyeri. Egyszóval jó véget ér ez a tanulságos és szívet melengető történet.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.04.04