217
Rémségek cirkusza
Galambos Krisztina ajánlata

remsegek-cirkusza

A Rémségek cirkusza a soron következő állomása volt egy már régóta erősödő trendnek, mely a vámpírizmus évszázados toposzát igyekezett kicsempészni a horror ködös birodalmából, hogy otthonossá és vonzóvá tegye azt a kamaszlélek számára. A vámpír ettől kezdve nem vérszívó szörnyeteg volt, alakja többé nem halál és öröklét rejtélyes összefüggéseit hordozta magában, csupán a romantikus lelkületű tinédzserek számára felkínált azonosulási pontot, melynek révén kimenekülhettek az unalmas és fantáziátlan valóságból. Mindezek fényében kicsit sem meglepő a rendező személye, hiszen Paul Weitz pályafutása legnagyobb sikerét épp ezen korosztály maga mögé állításának köszönhette (Amerikai pite-sorozat).

A Darren Shan regényfolyamából készült filmben a család által felkínált kispolgári jövőkép elől ifjú hősünk egy alternatív világba menekül, mely csurig van ugyan rémségekkel és veszélyekkel, de éppen ezért hihetetlen izgalmakkal kecsegtet. De mennyire változtatja meg az életét, ha vámpírrá lesz? Se szerelem, se felnőttkor, se semmi. Nem valami vonzó lehetőség.

Egy amerikai kisvárosban él tizenhat éves hősünk (Chris Massoglia), akiről bevezetésként csak két dolog derül ki: egyrészt vonzódik a pókokhoz, másrészt ő az ügyeletes jófiú, aki igyekszik mindenkinek kedvére tenni. Steve barátja (Josh Hutcherson) ezt kihasználva rendre valami zűrös ügybe keveri, amelynek többnyire Darren issza meg a levét. Ez eddig nem túl izgalmas. A változás akkor következik be, amikor különös előjelek után elmennek a Rémségek Cirkuszába, ami egyetlen előadást tart városkájukban. A műsorban valóban ijesztő szörnyek lépnek fel (farkasember, kétgyomrú ember stb.), de a csúcspontot Mr. Crepsley (John C. Reilly) és hatalmas méretű idomított pókja jelenti. Darren belezúg a pókba, Steve pedig vámpírként azonosítja az előadót. Ettől kezdve semmi sem olyan, mint régen...

Ja igen, van még egy kis szerelmi szál, egy kis lelkizés, némi gonoszság, titokzatos idegen (Mr. Tiny) – és utalás (egy mindeddig el nem készült) folytatásra.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.03.31