213
Babits Mihály: A gólyakalifa
Óbert Klára ajánlata

babits-mihaly-a-golyakalifa

A jó házból való úrifiúnak, Tábory Elemérnek mindene meglenne a boldogsághoz, csak - hogy a költőt idézzem - ne volnának rossz álmai. Elemér álmában egy rosszindulatú, alantas iparos kisemmizett, megalázott, agyongyötört inasának látja magát; ettől a víziójától (vagy kényszerképzetétől) nem tudván szabadulni, akut szorongásaiban megkettőzi önmagát, s lényegében a személyiségfölbomlás vészhelyzetébe kerül.”  (Gyöngyösi Levente)

Elemér, szabadulni kívánván a személyiségnek rosszabbik oldalától, megpróbálja rávenni inas-énjét az öngyilkosságra. Csakhogy így Tábory Elemérnek is meg kell halnia. A regény címét Babits Mihály egy azonos című Ezeregyéjszaka-beli történetből kölcsönözte. Eszerint egy kalifa (vallási vezető) puszta kíváncsiságból gólyává változtatja önmagát. Csakhogy gólyaként nem tudja felidézni a visszaváltozáshoz szükséges varázsigét, de szerencsére egy barátja segít rajta.

Babitsnak ebben az 1913-ban írt regényében keverednek a fantasztikus és életrajzi elemek, de a városi és a vidéki élet, az utazás és a városi életmód ellentéte is megmutatkozik.

Előadja: László Zsolt
Teljes játékidő: 5 és fél óra
Formátum: mp3


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.03.31