411
Gecsei Ádám – Ondré Péter (szerk): Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből
Vargáné Blága Borbála ajánlata

gecsei-ondre-izek-kincsek-a-varazslatos-szigetkozbol

A színes fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány ízelítőt ad a térség gasztronómiájáról, betekintést nyújt a vidék meseszép élővilágába, hívogatóan kínálja a Szigetközben fellelhető túrázási és wellness lehetőségeket – nem titkoltan azzal a céllal, hogy minél többen felismerjék: érdemes ide ellátogatni!

A kötet gasztronómiai szerzője Bezselics-Békési Ildikó író, szerkesztő, aki már 12 éve foglalkozik gasztronómiával, a társszerző Gondár Flóra fotográfus, szerkesztő-újságíró, a könyv fotóit Pomaranski Luca készítette. A mű a szerkesztők, szerzők fényképes bemutatkozásával indul, ezután tekinthetők át a Szigetköz értékei: képes ismertetés a túrázásra alkalmas, mesebeli élővilágot rejtő víziparadicsomról, a kegyhelyekről, csodás jelenésekről (Győr, Máriakálnok, Hédervár, Mosonmagyaróvár), hazánk vizeinek itt található halritkaságairól (viza, kecsege), a mosoni-dunai hajózás lehetőségeiről, a sok védett növényt és állatot magában foglaló 42 hektáros, patkó alakú Morotva-tóról.

A kötet népszerűsíti a rábaközi és szigetközi táncokat bemutató Lajta Néptáncegyüttest, illetve a Kis-Morotva-tónál rendezett hagyományos dunaszegi gulyahajtást. A termálfürdők és/vagy a vízi sportok szerelmeseinek ajánlják Mosonmagyaróvárt mint úti célt, ahol Közép-Európa egyik legjobb gyógyvize található, és ahol a város – földrajzi adottságainak köszönhetően – felfedezhető nemcsak gyalog vagy kerékpárral, hanem vízi utakon, kajakkal vagy kenuval is. Persze nem marad ki az ismertetőből Hédervár sem a 700-800 éves Árpád-fával, vagy a pékségéről híres Lipót, amelyet a térség egyik legszebb, folyamatosan fejlődő termálfürdője okán is érdemes jobban megismerni. A kiadványban külön fejezetet szentelnek dr. Timaffy László néprajzkutató, főiskolai tanárnak, „a Szigetközi örökség őrzőjének”.

A könyv utolsó harmadában találhatóak az ínycsiklandó képekkel illusztrált receptek, a tájegység ízei, mint például az ecetes hal, a zsírban sült kacsacomb, a tócsni, nyársas keszeg, krumplisterc, kapros-túrós lepény és más egyéb finomságok.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.03.28