284
Tóth Krisztina: Orrfújós mese
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

toth-krisztina-orrfujos-mese

2016-ban jelent meg Tóth Krisztina szókimondó gyerekkönyve, az Orrfújós mese. A történet főszereplője Fikkelstein úr, akit hű társával, Bacival együtt kifújnak egy orrból, így új lakóhely után kell nézniük. Keresniük kell egy kifejezetten huzatmentes, nem szelelő orrlyukat, ahova beköltözhetnek. Némi kaland után eljutnak a Katica Óvodába, ahol olyan gyereket keresnek, aki ritkán fúj orrot, és ritkán mos kezet. Itt ismerkednek meg Petivel, aki nem szereti kifújni az orrát, és boldogan beköltöznek a jobb orrlyukába. Hamarosan kiderül, hogy a balban már lakik valaki: Fikula asszony. Fikkelstein úr és Fikula asszony között szerelem lobban, és gyorsan családot is alapítanak. Gyerekeik születnek: Findula és Fikuci fikalányok, akik minden bizonnyal híres járványkirálynők lesznek, valamint a hosszúkás és nyúlánk takonyfiú, Fikusz.

Peti pedig mindeközben igazán náthás lesz és belázasodik. Fikkelstein úr roppant büszke magára a felszított láz miatt, és reménykedik, hogy Peti talán kórházba is kerülhet. Baci, a „kedves, ocsmány háziállat” pedig influenzajárvány kirobbantásáról álmodozik. Sajnos egyikük vágya sem teljesül, mert Peti lázát leviszi a lázcsillapító, egy orrspray támadásnak köszönhetően pedig a zöld takonycsaládnak végleg távoznia kell Peti orrából. „Most ólálkodnak a környéken, és keresik azt a tágas, lakályos orrot, ahová mindnyájan beköltözhetnének. A tiéd például elég formásnak látszik. Mondd csak, kifújtad ma már? Többször is? Először a jobb, aztán a bal oldalt? Igen? És kezet is szoktál mosni? Na, akkor ide nem jönnek, ebben biztos lehetsz."

Az orrból orrba költöző, szörnyen zöld (családfáját nemesi büszkeséggel egészen Pócon Póc takonykirályig visszavezető) Fikkelstein úr kalandja nemcsak egy öncélúan undorító és humoros sztori, hanem a betegségek terjedéséről szóló szellemes tanítómese is. Tóth Krisztina nem azt szajkózza, amit a legtöbb anya, hogy „moss kezet!”, „fújj orrot!”, „ne nyald végig a buszt!”, hanem arról mesél, milyen gondot okoz egy hívatlan látogató (takony és baci), ha gond nélkül beköltözhetnek egy orrba.

A kicsik számára is érthető szórakoztató történetet Timkó Bíbor rajzai keltik igazán életre, aki nagyon eltalálta Fikkelsteinék egyszerre barátságosan vicces és visszataszító karakterét.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.03.28