231
Túl a sövényen
Szabados Éva ajánlata

tul-a-sovenyen

A Túl a sövényen egy újabb animációs remek, amely tanulságos módon mutatja be, mi mindent élnek át az állatok az emberi tevékenység miatt. Másrészt az emberi tulajdonságokkal felruházott szereplők vicces görbe tükröt tartanak nekünk, amelyben felismerhetjük saját konfliktusainkat. Az alkotógárdában garanciát jelentő neveket találhatunk. A rendezők Tim Johnson és Karey Kirkpatrick, az írók Michael Fry és T. Lewis, a zenét pedig Hans Zimmer szerezte.

A történet tavasszal kezdődik, amikor az erdő állatai felébrednek téli álmukból, és elindulnának élelmet gyűjteni. Ám Verne, a teknőc és barátai egy hatalmas, félelmetes, zöld izét találnak a megszokott életterük közepén. A Pityunak keresztelt sövény keresztülszeli birodalmukat. A túloldalán pedig egy veszedelmekkel és fura lényekkel teli idegen területet fedeznek fel. Ugyanis élőhelyük nagy részét elfoglalva egy lakópark létesült. A szeretni való kis állatok már éppen kétségbe esnének a kilátástalan jövő miatt, amikor felbukkan a nagydumás mosómedve, Stikli. A dörzsölt jószág szerint a sövény túloldala maga a Paradicsom – hiszen telis-tele van finomabbnál finomabb csemegékkel. Ráadásul a rengeteg ennivalót az emberek mindennap kikészítik a házuk elé hatalmas, fényes fémdobozokban.

Megbíznak Stikliben, és többször is vállalkoznak a kockázatos kiruccanásra a sövényen túlra. Ám a zsákmányszerző akciók egyre több veszélyt rejtenek jóhiszemű kis hőseink számára. Egy harcias háziasszony felbérel egy profi féregirtót, hogy elpusztítsa őket. Sőt egy belső ellenséggel is le kell számolniuk, amely különös módon épp egy emberi tulajdonság képében jelentkezik. A mese bár komoly témához nyúlt, egyúttal nagyon szórakoztató is. És ami a legfontosabb, reményt nyújt, hogy a jóság és az összefogás még az önzés felett is győzelmeskedhet.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.03.17