372
Cséfalvay Attila – Laczó Balázs – Sudár Ágnes: Ez is a mi 50 évünk
Vargáné Blága Borbála ajánlata

csefalvay-laczo-sudar-ez-is-a-mi-50-evunk

Az Ez már a mi 50 évünk című könyv (2021) második része, további jelentős személyek, intézmények, események felidézésével, érdekes győri sztorikkal, fotókkal (1971-2022).

Az első kiadvány olvasóinak biztatásai („Volna még érdeklődésre számot tartó, megörökítésre méltó téma a fenti időszakból!”) adták az inspirációt az újabb kötet kiadására. Jelen mű megemlékezik a Verebes-bajnokcsapat után a férfi kézilabda aranykoráról, a kiemelkedő görbiczi pályafutásról és a klasszis visszavonulásáról, kosarasok és vízisportok bajnokairól, a gólkirály Fehér Miklósról, váratlan haláláról, Szűk Ödön legendás fotósról, régi gyárak tündökléséről. A műben leírják a Nádor aluljáró után a Széchenyi és a Jedlik híd, a Széchenyi tér után a Lloyd, illetve a Bécsi kapu és Dunakapu tér felújításának kalandos hátterét, felidéződnek az országunkban harmadikként létrejött győri McDonald’s, illetve a monumentális bevásárlóközpont, az Árkád megnyitásának körülményei. Csemegézni lehet a megépült színház elmúlt 30 évének könnyes-mosolygós történetei között, bepillantást nyerhetünk helyi bűnügyekbe, a barokk esküvő kulisszatitkaiba, a régió életébe a Duna elterelésén vagy a körgyűrű előkészítésén keresztül.

Akár az első könyvben, itt is kiderülnek apróbb titkok, kuriózumok. Például megtudhatjuk, hogy milyen „csúcstermék” váltott ki olyan óriási érdeklődést, amely miatt emberek tömött sorai kígyóztak 1989 szeptemberében az Arrabonától a Herbáriáig. Milyen szempont mentén lett a Szentlélek templom oltára olyan alakú, mint egy dagasztóteknő, és a Győri Textil mely termékéért kapott 1991-ben „Formatervezés Nívódíjat”. Miért kellett felrobbantani a régi postapalotát, és melyik intézmény miatt épültek meg a belvárosban a tízemeletesek.

A jelentősebb eseményekhez, intézményekhez, személyekhez köthető történeteket a kiadvány 1971-től 2022-ig időrendben haladva közli, számtalan színes és fekete-fehér fotóval. A kötetben bemutatott fél évszázad eseményei közé tartozik a Covid-világjárvány is. Magyarországon több híresség is elhunyt a betegség szövődményeiben – az 50. fejezet (2020-as év) nekik állít emléket. Tizenhárom személy, köztük Balázs Fecó, Baranyai Ibolya, Csollány Szilveszter, Gömbi, Kóbor János, Sas József…

A könyv a méltán népszerű Régi Győr című digitális helytörténeti gyűjtemény szerkesztőjével, Kozma Endrével készített interjúval zárul. Ajánljuk a kiadványt mindazok figyelmébe, akik szeretik a várost, és szívesen tudnak meg róla újabb információkat.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.03.14