318
Guillaume Musso: A brooklyni lány
Polczer Adél ajánlata

guillaume-musso-a-brooklyni-lany

A brooklyni lány címmel jelent meg Guillaume Musso legújabb regénye magyarul 2022-ben; a Park Kiadó vállalkozása, hogy a francia bestseller szerző életműsorozatát kiadja.

Guillaume Musso 1974. június 6-án született egy a francia riviérán található kisvárosban, Antibes-ban. A hivatalos írói weboldalán olvashatjuk, hogy édesanyja könyvtárosként dolgozott, ezzel megpecsételődött sorsa a könyvekkel. A középiskola elvégzése után New Yorkba költözött, ahol többedmagával fagylaltárusítással kereste a kenyerét, amerikai élménye visszatérő motívum regényeiben. Később visszaköltözött Franciaországba, és közgazdaságtanból diplomázott. Első regénye 2001-ben jelent meg, mára pedig a legnépszerűbb francia író lett nemcsak hazájában, hanem szerte a nagyvilágban; több mint negyven nyelvre fordították le műveit, melyeket sok millió példányszámban adtak ki, A brooklyni lány például még Iránban is megjelent.

Musso az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert Magyarországon is, ami nem meglepetés, hiszen olvasmányos, fordulatokban gazdag történetekkel örvendezteti meg az olvasóit. A brooklyni lány egy Franciaországon és Amerikán átívelő fordulatos, romantikus krimi, ahol a detektívregény-író főszereplő az eltűnt kedvesét próbálja megtalálni. Raphaël, a sikeres regényíró összeveszik kedvesével, Annával, aki nyom nélkül  eltűnik. Utolsó beszélgetésük alkalmával a nő három elszenesedett hullát mutat a férfinak, azzal a kijelentéssel, hogy ő tette.

A regény mottója olvasható a címlapon: „Mindenki titkol valamit. A titkaink is hozzánk tartoznak. Meghatározzák, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, és mit hozunk magunkkal.” Főhősünk úgy érzi, Anna múltbéli titkait meg kell fejteni, csak úgy találhat rá, ezért nyugdíjazott rendőr barátját, Marcot hívja segítségül, aztán a nyomozás egy szövevényes gyilkosságsorozathoz vezet el.

Musso nagyon olvasmányosan ír, a történet izgalmas, tele meglepő fordulattal, a karakterek bonyolultak, senki nem az, aminek látszik. Egy másik jellegzetessége írói stílusának, hogy kedveli az idézeteket, minden fejezet azzal kezdődik, a kiadó a könyv végén össze is gyűjti, hogy melyik idézet kitől, melyik magyar kiadásból való. De történetmesélés közben is szívesen hoz idézeteket, ezzel bizonyítva klasszikus műveltségét, olvasottságát.

A könyvekről a főszereplő krimiíró így vall: „A könyveknek van egy varázslatos képességük, messzire röpítenek, elszöktetnek egy másik világba. Útravalóul szolgálnak az élet rögös útján. Ahogy Paul Auster mondta: „A könyv az egyetlen hely a világban, ahol két idegen abszolút intimen találkozhat.” A kiváló a magyar fordítás Sárközy Éva munkáját dicséri.  

Vigyázat, a könyv rendkívüli módon olvastatja magát, letehetetlen! Garantált az éjszakába nyúló olvasás, garantált az érzés, hogy minden könyvét el akarod majd olvasni Guillaume Mussónak!


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.03.14