187
A kezdő
Juhászné Lukács Mária ajánlata

a-kezdo

Egy menő internetes divatcég az esélyegyenlőség nevében tapasztalat nélküli álláskeresőknek is ad lehetőséget, akár idősebbeknek is. A megözvegyült, 70 éves Ben Whitaker (Robert de Niro) jelentkezik ide gyakornoknak, hisz úgy érzi, a nyugdíjas élet nem neki való. Az elegáns öregúr az egész életét egy jelentős pozícióban töltötte, főleg gazdasági dolgokkal foglalkozott. Most azonban sok mindent meg kell tanulnia, hiszen a világ sokat változott. Főleg technikai nehézségei vannak, de szép lassan belerázódik.

A főnöke egy fiatal, határozott, de kissé szeszélyes nő, Jules (Anne Hathaway), aki nagyon tudatosan vezeti a céget, minden részfolyamatra van rálátása, mindent szeret maga intézni. Éppen ezért nagyon kevés szabad ideje van, pedig otthon is meg kell állnia a helyét. Nehéz egyszerre vezetni egy sikeres, növekvő céget, eközben pedig jó feleségnek és anyának lenni. A munka nem indul éppen zökkenőmentesen, de lassan kiderül, hogy sok közös van bennük, így a kezdeti nagy távolság egyre szűkül kettejük között. Ben és Jules a korkülönbség, a főnök-beosztott viszony ellenére lassan összebarátkozik, és ez mindkettőjük életébe új dolgokat hoz.

A két főszereplő remekel a történetben. A film rendezője és forgatókönyvírója Nancy Meyers, aki eddig is számos vígjátékkal szólította meg rajongóit, leginkább a hölgyeket. Filmjei azért szerethetőek, mert nem mennek el a csöpögős romantikáig, kellően őszinték, kézzelfoghatóak a történetek. Pontosan tudja adagolni a hatást: hol némileg intellektuális, hol bumfordian nyers, hol finoman érzékeny, hol pergő és izgalmas. A kezdő is klasszikus értékeket hangoztató, a mai kort végtelenül naivan szemlélő, negédes, mégis ártatlan mese az önmegvalósításról.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.03.10