198
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete
Szabó Szilvia ajánlata

gimesi-dora-a-macskaherceg-kilencedik-elete

Özvegy Závoczki Endréné sokat járt a Ligetbe, amíg élt. Tavasszal a padon üldögélve szagolta a nyíló akácokat, nyáron a napba tartotta az arcát, ősszel térdig gázolt a falevélben, télen morzsát szórt a rigóknak.” Ezzel a mondattal indul Gimesi Dóra A macskaherceg kilencedik élete című könyve.

A gyönyörű mesekönyvben két különleges, magával ragadó szerelmi történet elevenedik meg. Az első mese címe: Amikor a városban megállt az idő. A kőből faragott királyfi üldözőbe veszi a szemtelen márciusi napsugarat, miután az megcsiklandozta a hónalját, és útközben találkozik a szépséges, türkizkék hajú vízitündérrel. Utóbbi a Dunában úszva annyira belefeledkezik Budapest szépségébe, hogy elhatározza, kiköti hullámparipáit a Lánchíd lábához, és megnézi a várost. Vásárol is ehhez egy katicás tornacipőt, ám a Városligetben kificamítja a bokáját. A kényszerpihenőt tartó tündér és a királyfi találkozásakor megáll az idő, történeteket mesélnek egymásnak, új szavakat találnak ki, amelyeket csak ők értenek, álmodoznak, és a városban ott marad a tavasz. Egy napon azonban el kell válniuk, hiszen visszavárja őket a régi életük, a vízitündérnek hullámparipái hátán tovább kell járnia a világot, a királyfinak pedig újra vállára kell vennie a világmindenséget. Vajon egymásra találnak-e még valaha?

A második történet főszereplője, Alinka, a legszebb tavasztündér eladósorba kerül, kérői közt napsugárhercegek, jó családból való manók és csíkos pulóveres bölcsészhallgatók egyaránt vannak, ám ő mégis az oldalkocsis motorkerékpáron közlekedő pernahajdert, a Macskaherceget választja…

Az igazán eredeti, varázslatos történetek, melyekben humor és líraiság ötvöződik, a hat éven felüli gyerekeknek ajánlhatók. Szegedi Katalin csodaszép, színes, mozgalmas illusztrációi kísérik az olvasmányos, élvezetes stílusú, ötletes kötetet, amely 2017-ben elnyerte az Év Gyerekkönyve Díjat a gyerekkönyv kategóriában. 


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.03.07