205
A mindenség elmélete
Légrádi Szilvia ajánlata

a-mindenseg-elmelete

A mindenség elmélete egy 2014-ben bemutatott brit életrajzi dráma, melyet James Marsh rendezett. A film Stephen Hawking (Eddie Redmayne) és felesége, Jane Wilde (Felicity Jones) megismerkedését és életét mutatja be. Mivel a film Jane Utazás a végtelenbe – A mindenség elmélete című könyve alapján készült, így inkább a feleség szemszögén keresztül láthatjuk a kapcsolatukat.

Stephen Hawking világhírű elméleti fizikus valamikor egy egészséges, aktív fiatalember volt. Huszonegy évesen, épp amikor beleszeretett a Cambridge egyetembeli osztálytársnőjébe, Jane Wildeba, motoros neuronbetegséget diagnosztizáltak nála. Ennek következtében az idegsejtek nem tudják egymás között átadni az információt, és Hawking professzor nem lesz képes mozogni. Az orvosok két évet adtak neki. A későbbiekben már beszélni sem tudott.

Fáradhatatlan feleségével, Jane-nel az oldalán Stephen Hawking belevág élete legnagyratörőbb tudományos értekezésébe, és azzal kezd foglalkozni, amiből számára kevés adatott – az idővel. A házaspár együttes erővel leküzd minden felmerülő, legyőzhetetlennek tűnő akadályt, és sokkal többet érnek el annál, mint amit bárki képzelni merne.

A filmet 2014. szeptember 7-én mutatták be a 39. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. 2015-ben négy Golden Globe-díjra és öt Oscar-díjra jelölték. A 2015. február 22-én megtartott 87. Oscar-gálán a Stephen Hawkingot alakító Eddie Redmayne nyerte el a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.03.03