187
David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei I-II.
Érsek Viktorné ajánlata

david-attenborough-egy-ifju-termeszettudos-tortenetei

1954-ben David Attenborough 28 évesen kapott egy lehetőséget. Világkörüli útra mehetett, hogy különleges és ritka állatokat gyűjtsön a Londoni Állatkertnek, és erről filmeket is készíthetett. A BBC sorozata Állatkerti gyűjtőutak címmel jelent meg.

Egy ifjú természettudós történetei címmel megjelent egy könyv, amely három ilyen utazást ír le. Kutatásait a helybeli őslakosokkal végezte. Óriáshangyászok után kutatott az egykori Brit Guyanában, komodói sárkányok után Indonéziában, és tatuk után Paraguayban. Útjaik során meg kellett küzdeni a nehéz terepekkel, a kiszámíthatatlan folyókkal, hogy megörökíthessék ezeknek a tájaknak a csodás látványát, és a gazdag állat- és növényvilágát. A könyv első magyar kiadása 1993-ban jelent meg Titokzatos állatok nyomában címmel. Ez az új kiadás új fordításban jelent meg, a szerző új előszavával és kibővített képanyaggal. Szintén Egy ifjú természettudós történetei címmel megjelent kettő hangoskönyv is. Az elsőnek Gyűjtőút Guyanában, a másodiknak A sárkány nyomában az alcíme. Mindkét hangoskönyv Csőre Gábor előadásában hallható.

A szerző a történeteket a rá jellemző humorral írja le, de ezek nemcsak a gyűjtőutakról szólnak, hanem magáról a szerzőről is, akinek lelkesedése a természet iránt azóta is töretlen. Sir David Attenborough angol természettudós és dokumentumfilmes 1926-ban született. Cambridge-ben természettudományokat tanult, majd rövid kitérő után a BBC-nél kezdett el dolgozni. 1957 óta készít a BBC számára sorozatokat és természetfilmeket.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.03.03