209
Ethan Hawke: A sötétség ragyogó sugara
Máthé Norbertné ajánlata

ethan-hawke-a-sotetseg-ragyogo-sugara

Gondoljon a világ, amit akar. Kijelenthetik, hogy egy csődtömeg vagy, skarlát betűt varrhatnak a melledre, elmondhatnak mindenféle csirkefogónak meg kóklernek, pusmoghatnak sunyin, a hátad mögött minden sarkon. Gyűlölhetnek, ha jólesik, gyalázhatnak ország-világ füle hallatára a pletykaműsorban, ahogy a csövön kifér – mert simán lehet, hogy k*rvára nincs igazuk!

A forgatókönyvíróként és színészként is világhírű Ethan Hawke közel húsz év után jelentkezik új regénnyel, amely voltaképpen a színház világához írt szenvedélyes szerelmes levél. William Harding színész. Házassága összeomlóban, de ő még reménykedik a békülésben. Ügyetlenül és időnként komikusan próbálja helyreállítani romokban heverő életét – elsősorban whiskyvel és szexszel. Ám egy szerepálom valódi esélyt kínál fel a számára: ifjabb Henry Percy komoly kihívást jelentő karakterét játszhatja el a IV. Henrikben. A darabot egy zseniális rendező viszi színpadra, és minden idők egyik legfelvillanyozóbb, valamint legnárcisztikusabb Falstaffja játszik benne…

Az íróként is káprázatosan tehetséges, négy Oscar-díjra és egy Tony-díjra  jelölt amerikai színész, rendező és forgatókönyvíró Ethan Hawke elemi erejű, felkavaró regénye a szégyenről, a szépségről, a hitről és a művészet morális hatalmáról szól. Hawke mindeddig három játékfilmet, három off-Broadway színdarabot és egy dokumentumfilmet rendezett, valamint regényt és egy képregényt is írt. A sötétség ragyogó sugarában egy általa jól ismert világba kalauzolja el olvasóját, a színházba, ahol betekintést nyerünk, főszereplője miként éli meg egy darab létrejöttét, miközben az addigi élete éppen a darabjaira hullik szét. Nagyban önéletrajzi ihletésű (bár a cselekmény valószínűleg nagyrészt fikció) regényről van szó, amely a főhős  zátonyra futott házasságáról, gyermekeivel való viszonyáról, új életének kialakításáról szól a válást követően rendkívül őszinte és érzelmes stílusban. Ajánlom mindenkinek, aki olvasott már Ethan Hawke regényt és annak is, aki még nem, mert nem fog csalódni!


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.02.21