205
Rock: Rush - Clockwork Angels
Szilvási Krisztián ajánlata

rush-clockwork-angels

Az 1968 augusztusában, Toronto mellett alakult, Rush névre hallgató kanadai rockegyüttes 2018-as megszűnésekor három tagból állt: a basszgitáros, billentyűs és énekes Geddy Lee-ből; a gitáros és háttérénekes Alex Lifesonból; valamint a dobos, ütőhangszeres és dalszövegíró Neil Peartből. 1974-ig a banda tagja volt John Rutsey dobos, ám egészségügyi okok miatt távozni kényszerült, az ő helyét vette át Neil Part. Bemutatkozó albumuk, az 1974-es Rush óta az együttest úgy ismerték, mint zeneközpontú, összetett kompozíciókat használó zenekart, amely eklektikus lírai motívumokra támaszkodva nagymértékben sci-fi, fantasy és filozófiai témákat szólaltat meg. A Rush pályafutása alatt 24 aranylemezt és 14 platinalemezt gyűjtött be, számos Juno-díjjal büszkélkedhet, valamint 1994-ben bekerült a Canadian Music Hall of Fame-be. Közel 50 millió lemezt adtak el világszerte.

Zenei stílusuk az évek alatt sok változáson ment keresztül. Debütáló albumukat erősen befolyásolta a brit blues rock, s olyan együttesek, mint például a Led Zeppelin vagy a Deep Purple. Az első néhány lemezt követően azonban stílusuk alapvetően a hard rock felé tolódott el, némi brit progressive rock beütéssel, ahol a Rush elhúzódó, szabálytalan időmegjelölést kombinált fantasy és sci-fi inspirálta lírával, bár zenéjüket nem lágyították meg hozzá. A hard- és a progressive rock fúziójával egészen az 1970-es évek végéig zenéltek, hogy az 1980-as években sikeresen egyesítsék saját zenéjüket a kor trendjeivel, kísérletezvén a new wave-vel, a reggae-vel és a pop rockkal. Ez az időszak volt a banda pályafutásában a legkiterjedtebb hangzásvilágú éra szintetizátorokkal, szekvenszerekkel és elektronikus ütőhangszerekkel. A '90-es évek elején a Rush jellegzetes zenéje ismét változott, hogy harmonizálni tudjon az alternatív rock-mozgalmakkal, az új évezredben pedig visszatértek a rock and roll gyökereihez, bár modern viszonyulásban.

A Rush utolsó, huszadik stúdióalbuma, a Clockwork Angels 2012. június 12-én jelent meg világszerte az Anthem és a Roadrunner közös gondozásában, amelyre 12 új dal került fel. A 2007-es Snakes & Arrows óta az első, saját dalokat tartalmazó stúdiókorong volt, ahol ismét a Grammy-díjas Nick Raskulinecz producerrel dolgoztak együtt, a hangmérnök pedig Richard Chycki volt. A lemezt 2010 áprilisában rögzítették a nashville-i Blackbird Stúdióban, és 2011. október-decemberében a torontói Revolution Recordingban. Érdekesség, hogy a Clockwork Angels egy regényt is ihletett, amelynek szerzője Kevin J. Anderson (Star Wars- és Aliens regények) volt. A történetben egyaránt helyet kaptak elveszett városok, kalózok, anarchisták, ördögűző felvonulások és egy bizonyos szigorú órásmester, aki a mindennapi élet összes aspektusát befolyásolja. A lemez első single-je, a Headlong Flight április 19-én jelent meg az amerikai rock-rádiókban, az album megjelenését pedig 2012 őszén turné követte. A Clockwork Angels amúgy Kanadában az első helyen, a Billboard 200 listáján pedig a második helyen debütált.

Tracklist:
01. Caravan
02. BU2B
03. Clockwork Angels
04. The Anarchist
05. Carnies
06. Halo Effect
07. Seven Cities Of Gold
08. The Wreckers
09. Headlong Flight
10. BU2B2
11. Wish Them Well
12. ‘he Garden


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.02.10