247
Csúcshatás
Bári Edit ajánlata

csucshatas

A Csúcshatás 2011-ben bemutatott amerikai thriller. Rendezője Neil Burger, a főbb szerepekben Bradley Cooper, Abbie Cornish és Robert De Niro láthatók. A film története Alan Glynn 2001-es The Dark Fields című regényén alapul.

Főhősünk Eddie Morra (Bradley Cooper), írói és morális válsággal küszködő művész, akinek az élete egy teljes csőd, ráadásul még barátnője is elhagyja. A valaha okos, szebb napokat megélt Eddie élete azonban 180 fokos fordulatot vesz, amikor sok éve nem látott sógora egy pirulát ad neki. Az átlátszó kis tablettát NZT-nek nevezik, és csodákat tesz: az ember az összes képességét kiaknázhatja 100%-ig, aminek következtében izzanak az agysejtek, napok alatt megtanulható egy nyelv, mindenre emlékezni lehet, amit valaha láttunk vagy hallottunk.

Természetesen főhősünk élete rendeződni látszik, a baj csak az, hogy a pirula hatása hamar elmúlik, és kell a következő. Így Eddie elmegy volt sógorához a következő adagért, ahol kiderül, hogy már mások is keresték nála a szert, de nem találták meg. Eddie viszont igen, ő volt az, aki rátalált az eldugott gyógyszerkészletre, na és sógora holttestére is... Viszont innen egyenes út vezet számára a Wall Streetre, a pénzvilágba, a ragyogó életbe. Üstökösként felívelő karrierjére persze mások is felfigyelnek, például Carl van Loon (Robert De Niro), aki megbízza, hogy hozza össze minden idők legnagyobb vállalatfúzíóját.

Eddie számára semmi sem lehetetlen, amíg tart az NZT készlete. Ez a szer azonban nem akkor válik halálossá, ha sokáig szedi valaki, hanem akkor, ha elfogy, és már nem tud utánpótlást szerezni belőle. Hamar kiderül azonban, hogy az NZT létezéséről pénzvilági nagyágyúk, orosz maffiózók, menő ügyvédek is tudnak, és mindenki mindent megtesz annak érdekében, hogy Eddie apadó NZT készletére rátegye a kezét, mert érdekes módon arról is többen tudnak a kelleténél, hogy Eddie NZT-t szed. Miután erre Eddie rájön, zuglaborokat nyit, hogy a szert folyamatosan elő lehessen állítani, de természetesen a forradalmian új narkó teszteletlen, és hivatalosan sosem létezhet.

Nagy vonalakban ennyi a történet, és be kell vallanom, hogy tetszett a film. Az ötletet eredetinek tartom, hiszen eddig minden drogot csak úgy ábrázoltak, ami egyenesen mutat a halál felé. Az izgalmakat és információkat kis adagokban kapja a néző, így folyamatosan meglepetésekkel szolgál a történet, és ami számomra még fontos volt, hogy csak annyi a véres és erőszakos jelenet, amennyi a film történetéből adódóan szükséges.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.02.10