183
Ujváry Gábor: ''Hűség városa, légy hű őre önmagadnak''
Borbély Tamás ajánlata

ujvary-gabor-huseg-varosa-legy-hu-ore-onmagadnak

2021-ben, a soproni népszavazás századik évfordulóján jelent meg Ujváry Gábor történész, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetőjének munkája, mely Nyugat-Magyarország 1918 és 1921 közötti időszakát, illetve a sorsdöntő népszavazáshoz vezető utat mutatja be.

Az évforduló emlékére a Soproni Levéltár gondozásában publikált kötet a bevezető gondolatokat követően bemutatja a vitatott területet, Nyugat-Magyarországot, majd az osztrák békeszerződéshez vezető utat. Részletesen beszámol a saint-germaini, illetve trianoni békeszerződések Nyugat-Magyarországgal kapcsolatos részleteiről. A továbbiakban külön fejezetekben szó esik a Trianoni döntést követő időszak eseményeiről, IV. Károly visszatérési kísérleteiről, a nyugat-magyarországi felkelésről, valamint a népszavazásról döntő velencei konferenciáról és magáról a soproni népszavazásról. A magyar történelem szempontjából kiemelkedő jelentőségű választáson, 1921. december 14-én, a város lakosságának több mint 70 százaléka a Magyarországhoz való tartozás mellett szavazott.

A kötet a 20. századi történelem, illetve a helyi történeti témák iránt érdeklődők számára hasznos olvasmány. A munka külön érdeme a reprezentativitás. Számos fotó, plakát, nyomtatvány és térkép segíti az eligazodást, illetve megkönnyíti az ismeretanyag elmélyítését.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.02.07