222
Mary Hooper: Édességek kicsiny boltja
Gősy Gáborné ajánlata

mary-hooper-edessegek-kicsiny-boltja

Egy vidéken élő lány Chertsey kisvárosából a nővéréhez készül Londonba, hogy besegítsen neki jól menő édességboltja vezetésébe. Egyúttal az unalmas vidéki életét szeretné felváltani a szórakozásban, párkeresésben sok lehetőséget tartogató nagyvárosi léttel.

Azonban 1665 nyarán járunk, amikor már érzékelhető a pusztító pestisjárvány terjedése Londonban. Nővére ezért szíve szerint hazaküldené Hannah-t. Húga azonban maradni akar a Cukrozott Szilva cégér alatt működő kis boltban, ahol „Sarah mindenféle édességet árult, cukrozott virágot, cukrozott szilvát, diót, gyümölcsöt”. Naiv várakozása ellenére azt tapasztalja, hogy a társasági élet alig-alig működik, London pedig bűzös, füstös és mocskos város. Mindez segít a fertőzés terjedésében. A regény egy-egy fejezete egy-egy hetet mutat be, ahogy egyre elhatalmasodik a halálos kór a nagyvárosban. A kikiáltó esténként hozza a híreket, bezárják a színházakat, csökkentik a kocsmák nyitvatartási idejét, majd a járvány harmadik hetétől kijárási tilalmat is bevezetnek. Hannah már semmiképp nem tudna hazajutni a szüleihez.

A korabeli emberek sok mindennel kísérleteznek, hogy távol tartsák maguktól a fertőző betegséget. Egyes kuruzslók amuletteket és talizmánokat árulnak. Vannak, akik a macskákat gyűjtik össze, mint a járvány feltételezett terjesztőit. A patikáriusok gyógynövényes szíverősítőt készítenek, és az utcák tisztán tartását szorgalmazzák. Azonban minden kísérletezés ellenére az orvosokat és a patikusokat is eléri a kór. Pedig vastag köpenyben védik bőrüket a fertőzéstől, és madármaszkot hordanak, amelyben tárolt gyógynövények tisztítják a lélegzetet.

Hamarosan az édességbolt is átáll a járvány elleni gyógycukorkák készítésére. Néhány hónap elteltével – tapasztalva az egyre fokozódó veszélyhelyzetet – kalandos módon sikerül elmenekülni a két testvérnek a végül közel kilenc hónapig tartó pestisjárvány elől. A regényből is láthatjuk, hogy a járványok terjedését minden korban elősegíti a zsúfolt, szennyezett levegőjű, nagy népsűrűségű, a higiéniát mellőző nagyvárosi életmód.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.01.31