248
Neil Gaiman: Szerencsére a tej
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

neil-gaiman-szerencsere-a-tej

Neil Gaiman 1960-ban született Angliában lengyel bevándorlók gyermekeként. Egész fiatal korától kezdődően hatást gyakorolt rá a sci-fi és a fantasy. A legnépszerűbb alkotásai talán a képregényei, de Gaiman sok műfajban otthon van: ír verseket, dalszövegeket, forgatókönyveket, de felnőtteknek szóló fantasy regényei (Csillagpor, Sosehol, Óceán az út végén… stb.) és gyermekkönyvei (Coraline, Farkasok a falban, Szerencsére a tej) is nagy népszerűségnek örvendenek. Életművét már eddig is számtalan rangos díjjal ismerték el és jutalmazták.

Neil Gaiman Szerencsére a tej című meseregénye egy akár mindennapinak is mondható problémával kezdődik: egy kétgyerekes családból az anyuka elutazik egy konferenciára, és az apa marad otthon két gyermekével. Rá hárul minden feladat, ő tartja a frontot még akkor is, amikor megtörténik a katasztrófa, azaz elfogy a tej, s így a gyerekek nem tudják mivel enni a kukoricapelyhet. Apa erőt vesz magán, abbahagyja az újságolvasást, és megkísérli a lehetetlent: tejet hoz a boltból. A két testvér kénytelen várni, csak várni… Sajnos az akció több időt vesz igénybe, mint képzelik. Türelmetlenségükben különböző találgatásokba bocsátkoznak: biztosan leállt beszélgetni a szomszéddal, esetleg a boltban valakivel… Ezért nem jön haza időben. Aztán mikor végre hazaér, olyan sztorival áll elő, amit egyetlen épeszű ember sem hinne el. Az egyszerű feladatnak ígérkező beszerzőút ugyanis nem várt fordulatokban bővelkedik. A boltból kilépve furcsa tér- és időbeli utazás vette kezdetét, ami azonban a tejet szorongató hősünket nem tántoríthatta el a nemes céltól. A szóban forgó apuka kalandosabbnál kalandosabb történésekbe keveredik, miközben semmi mást nem szeretne, csak hősiesen hazavinni gyerkőceinek a tejet. Így találkozik a Földet felújítani akaró űrlényekkel, akik elrabolják őt, a nem éppen vendégszeretetükről híres kalózokkal, az időgépet és a hőlégballont - Steg Professzor Lebegő-Labdás-Személyi-Szállítóját - feltaláló sztegoszaurusszal, a Splodot imádó civilizációval, az éhes wámpírokkal és az okos pónikkal. De szerencsére a tejnek nem lett semmi baja, sőt kiderült, hogy ezzel képes egy ember elpusztítani az Univerzumot. Vagy mégsem? Ha elolvasod, megtudod.

Neil Gaiman ismét nagyszerűt alkotott. Van benne minden, ami kell: űrlények, dinoszauruszok, pónik, tér-idő kontinuum, időutazás, kalózok és wámpírok. Szerencsére a tej sem marad ki belőle. És ha ez mind nem lenne elég, akkor ott vannak még Skottie Young remek illusztrációi is, amelyek szinte életre keltik a könyvet. A Szerencsére a tej kitűnő választás rövid esti mesének vagy korai önálló olvasmánynak gyerekek számára, de felnőttként sem fog unatkozni rajta az ember.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.01.24