208
Régimódi történet
Polczer Adél ajánlata

regimodi-tortenet

Bereményi Géza – aki korábban már a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban megrendezte a Régimódi történet színdarab változatát – tévésorozatában a Szabó Magda-regényhez méltó munkát végzett: ha csak néhány szóval kellene jellemezni, műve igényes, minőségi darab.

Mivel a regényeredeti bonyolult szerkezetű, a szabályos időrend helyett az emberi elme, az emlékezés logikáját követő cselekménye tökéletes hűséggel egy filmsorozat formájában megvalósíthatatlan, a Jablonczay és Rickl család történetét saját édesanyja figuráján keresztül vizsgáló Szabó Magda-mű a sorozatban szabályos családi krónika lett, amely a XIX. század második felétől a XX. század elejéig követi egy egyszerre tipikus és különleges magyar család (az okos debreceni kalmárlány, Rickl Mária és a könnyelmű dzsentri, Jablonczay Kálmán, továbbá felmenőinek és leszármazottainak) több generáción át tartó sorsát.

Aki azonban meg tudja emészteni a regényen végrehajtott nagyobb változtatásokat (eltolódnak az arányok, egyszerűsödik a szerkezet, figurák maradnak ki), és szuverén, egy másik médium nyelvén megvalósított műként tekint a tévéfilmsorozatra, annak ez a Régimódi történet is nagyon sokat adhat (annak pedig különösen, aki majd csak a sorozat hatására fogja elolvasni a művet).

Érdekfeszítő meseszövésével (az egyik forgatókönyvíró maga Szabó Magda volt!), erős és alaposan kidolgozott – elsősorban női – hőseivel a minisorozat egyszerűen magával ragad, és csakugyan a képernyő elé szegez újra és újra. Kardos Sándor operatőr merész, már-már nagyjátékfilmes megoldásokkal (gyönyörű fény-árnyék játékok, extrém szögek, szemszögbeállítás, alsó és felső gépállások, a tükrök és keretek kreatív használata, kézikamerás megoldások stb.) nyűgözi le a nézőt, és a Régimódi történetben ezenkívül – a régi vágású tévéfilmekhez hasonlóan – még a legkisebb szerepekben is a legjobb színészek nagyszerű alakításait csodálhatjuk meg (Gubás Gabi, Nagy Ervin, Egri Kati, Eperjes Károly, Derzsi János, Szirtes Ági, Koncz Gábor, Egri Márta, Dengyel Iván, Tompos Kátya, Vári Éva, Seress Zoltán, Bíró Krisztina, Kaszás Mihály).


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.01.13