278
Cséfalvay Attila: A megtartott folyó
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

csefalvay-attila-a-megtartott-folyo

Cséfalvay Attila 2022-ben megjelent könyvének témája a Mosoni-Duna torkolati műtárgy megálmodásának és kivitelezésének a bemutatása. Az interjúkötet rendkívül különleges és egyedi, a vízügyi ágazatban neves emberekkel készített beszélgetéseket tartalmaz. A mű a szerző egyéni koncepciójában megalkotott, szerkezetét tekintve sem hagyományos, saját fotókkal gazdagított.

Győrben, a „folyók városában” a Mosoni-Duna évszázadok óta meghatározó szerepet töltött be, elég, ha az egykor sokak megélhetését biztosító hajózásra, halászatra, a végvári időkben betöltött védelmi szerepére, a 19. század virágzó gabonakereskedelmére, vagy a vízi sportéletre, strandolásra, illetve az időnként fenyegető árvizekre gondolunk.

A folyó az 1980-as évektől kezdődően „már nem ugyanaz a megbízható társa volt a városban élőknek, mint korábban. Süllyedt, szűkült, iszapos medréből egyre több látszott. Ha viszont néha jött az árvíz… az itt élőket veszélyeztette”- olvasható a borítón. E változások okát a szakemberek abban látják, hogy a Duna hordalékszállítása megváltozott. A 2022 tavaszára elkészült, Gönyűnél megvalósított többfunkciós torkolati műtárgy üzembe helyezésével városunkban magasabb lesz a vízszint, melytől a vízi élet újraélesztése várható.

A kötetben megszólalnak vízügyi szakemberek, a műtárgy tervezői, a kivitelező, az országos hatóságok tisztviselői és helyi polgármesterek. Olvashatunk a Duna és mellékfolyóinak változásáról, annak okairól, a megoldás gondolatának megszületéséről, a műszaki tervezésről, a megvalósítás kihívásairól, nehézségeiről és az átadást követő hosszú távú hatásokról. A nagy méretű fotók tucatjai hűen dokumentálták e folyamatot.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.01.10