238
Andri Snaer Magnason: Időláda
Óbert Klára ajánlata

andri-snaer-magnason-idolada

Az izlandi író, Andri Snaer Magnason Időláda című könyve ugyan gyerekregény, de egyáltalán nem egy gyerekes könyv. A kerettörténet egy mesét foglal magába, meseszerű elemekkel. Főhőse Signúr és a gyerekek, akik magukra maradnak egy elhagyott és pusztulásnak indult városban. Az események szálai egy ősi legendához vezetnek, mely egy mesés hatalmú királyról és egy szépséges hercegnőről szól.

Dímon, Pangea királyságának fiatal ura egyszer egy ligetbe téved, ahol egy gyönyörűséges lánnyal találkozik. Életük mesébe illően alakul, ám amikor megszületik kislányuk, Obszidiána, a királyné belehal a szülésbe. Dímon esküt tesz, hogy mindent megad lányának és mindentől óvni fogja őt. Így a kis királylány a világtól elzártan cseperedik, és hogy semmiben ne szenvedjen hiányt, apja a világ meghódítását tűzi ki céljául. Azonban hamarosan rá kell döbbenie, hogy az idő az egyetlen dolog, amit nem képes legyőzni, pedig az minden ember ellensége a világon.

Feltalálják az időláda nevű csodaszerkezetet, amelybe belépve az ember számára megáll az idő. Signúr szülei is a ládába vonulnak, mint ahogy minden ember. Ám valami hiba folytán a gyerekek időládája elromlik, és egy teljesen megváltozott világban ébrednek fel, ahol a természet vette át a hatalmat a világ felett. Medvék laknak a bevásárlóközpontokban, farkasok járják az utcákat. Signúrra és barátaira nagy feladat vár: meg kell találniuk a kapcsolatot a jelenlegi események és az ősi történet között, hogy rájöjjenek, miként menthetik meg a világot. „Küldetésük” során egy felnőtt siet a segítségükre: Viola, egy idős hölgy.

Az olvasás során kiderül, hogy ez egyáltalán nem egy bájos, habos történet királykisasszonyról és királyfikról, na meg óriásokról. Körüllengi a halál, az ármány, az árulás, a kegyetlenség, az őrület és elnyomás. Természetesen mindezt gyermeki nyelven tolmácsolva. És mint minden mesében, végül jóra fordul a történet: a jó elnyeri jutalmát, a gonosz pedig méltó büntetését. Helyreáll a rend és a béke. És mint minden mese, fontos mondanivalót is tartogat olvasója számára: az élet véges, törekedni kell a jóra. Az élet nem csupa móka és kacagás, de ettől lesz teljes, és ha képesek vagyunk meglátni, hogy mit ad nekünk minden pillanat, akkor akár még a kevésbé kellemes eseményekből is tanulhatunk, többek lehetünk. Mindemellett pedig meg kell tanulnunk azt is, hogy felelősséggel tartozunk a döntéseinkért. Egyedi stílusú, az élet fontos dolgairól szóló történet, amit bátran ajánlok kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.01.03