214
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. - Barátok
Tolnai Gáborné ajánlata

leiner-laura-a-szent-johanna-gimi-4-baratok

Már az első három rész elolvasását követően arra a következtésre juthatunk, hogy a fiatal írónő bizony tud valamit: rendkívüli tehetséggel bír nemcsak a tizenéves, de az idősebb korosztály érdeklődésének felkeltése és tartós fenntartása terén is. Sorozatában kedves, életszerű, szerethető karaktereit modern környezetbe helyezve, humoros hangnemben számol be egy gimnáziumi osztály mindennapjairól, mai magyar fiatalok csínytevéseiről, problémáiról, örömeiről, bánatairól.

Míg az első két rész cselekményét tekintve talán picit lassúbb folyású, a harmadik és negyedik már szinte filmszerűen pörgős, forrongó indulatok, snittszerű fordulatok, hirtelen érzelmi kitörések, váratlan események egész sora jellemzi. Ahogyan a való életben is egy világ választja el a zöldfülű elsős gimnazistát az állandóan ingadozó hangulatú, merész tizenhat éves kamasztól, úgy Leiner Laura is érzékletes képet rajzol a már megváltozott, bizonyos tekintetben érettebb, mindemellett, ha lehet, még szertelenebb, kezelhetetlenebb fiatalokból álló 10. b osztályról.

A kis közösség tizedikre teljes mértékben összerázódik, az osztályon belüli kapcsolatok, legyen az erős vonzalom vagy éppen ellenszenv, elmélyülnek. A harmadik részben tanúi lehettünk az igaz barátságokkal járó első, valódi konfliktusoknak, súlyos félreértéseknek, valamint az iskola falain belül és kívül zajló számos kamaszbalhénak. Míg a harmadik részt, amint azt a címe is előrevetíti, átitatja Reni magánya, barátai különféle okoknál fogva, de kissé magára hagyják, szerelme félreérti; addig a negyedik részben főhősnőnk azt tapasztalja meg, milyen is az élet a nagy kibékülés után, valamint, hogy nem minden az, aminek látszik: fiúbarátai indítékai egész mások, mint amit addig feltételezett.

Reni szülei eddig javarészt ok nélkül rettegtek a nagybetűs tinédzserléttől, mostanra azonban kicsi lányuk már valóban nyakig van a változó korban. Egyik pillanatban eljön a világvége, Reni a szó szoros értelmében belebetegszik a bánatba, míg rövid időn belül megújult buzgalommal készül a legújabb iskolai bálra vagy könyvesbolti kirándulásra. A felnőtt társadalom számára ijesztő kalandokba bonyolódik, kétszer is „eltűnik” szülei és tanárai engedélye nélkül. Ez persze nem jelenti azt, hogy az elmélyülten gondolkodó, érzékeny lány alaptermészete megváltozna, Reni továbbra is elkötelezett olvasókörös, másokra odafigyel, készséges, empatikus, kiemelkedően ír, ennél jóval csapnivalóbban rajzol, és meglehetősen kevés lelkesedést tanúsít a testnevelés iránt, bár édesapja kedvéért ez utóbbi jellemzőjén némiképp változtatva hetente jár a helyi sportklubba. Az úgymond kamaszos elhajlásai a teljes háttér ismeretében, amely számunkra megadatik, hiszen a naplójából tájékozódunk a történésekről, teljességgel érthetőek, és nem végzetesen súlyos tettek.

Leiner Laura sikerét többek között talán pontosan ez a fenti leírásban is utolérhető hitelesség adja, szereplői látványos érési folyamaton mennek keresztül. Ugyanakkor írónőnk nem tűzi ki célul, hogy a deviancia kirívó példáival foglalkozzon könyveiben. Hősei a felnőtté válás útjára épp, hogy rálépő átlagos, néha kissé talán túlzottan is „laza”, ám jóérzésű, sokszínű, vidám, humoros fiatalok, akik „közülünk valók”, és ily módon a velük való azonosulás számunkra, olvasók számára nemcsak könnyű, de törvényszerű is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.12.13