269
Escobar
Juhászné Lukács Mária ajánlata

escobar

Pablo Escobar, a világ leghírhedtebb drogbárójának története túlságosan is ismert ahhoz, hogy azon sokat csavarni vagy másítani lehessen. de Virginia Vallejót kevesebben ismerték. Eddig.

1983-ban Virginia Vallejo (Penelopé Cruz) ünnepelt médiaszemélyiség, celeb és az első újságíró, aki televíziós interjút készített Pablo Emilio Escobar Gaviriával, vagyis a hírhedt drogbáróval, Pablo Escobarral (Javier Bardem). Négy évig tartó románcuk egy olyan világba enged bepillantást, amelyet a kábítószer, a korrupció, az erőszakos hatalmi harcok és a páratlan gazdagság ural. A borzalmas és szenvedélyes szerelmi történet korunk egyik legsötétebb bűnöző elméjének fejlődéstörténete is egyben. A legendás drogbáró elképesztő kegyetlenséggel építi birodalmát, amelyet nemcsak az illegális üzleti világhoz fűznek erős szálak, de természetesen a politikához is. Megismerhetjük ellentmondásos jellemét, néha a szegények jótevőjeként, gondos apaként, szerető férjként, vagy épp szenvedélyes szeretőként látjuk, néha pedig számító, hidegvérű maffiafőnökként, aki percek alatt dönt élet és halál felett.

Fernando León de Aranoa rendező nem elsősorban a történelmi hűségre törekedett. Az ország zavaros politikai helyzetéről - ahol baloldali gerillák és jobboldali halálosztagok irtották egymást, de leginkább a békés lakosságot - szinte semmit nem tudunk meg, a rendező inkább a karakterek valósághű ábrázolását tűzte ki célul. Aranoa igyekszik mindig indokolni, ki miért dönt vagy cselekszik az adott módon, soha nem ad senkinek felmentést. Pablo Escobar bukását fatális tévedései, például csúfos véget érő próbálkozása a politikai pályán, illetve gőgje és kegyetlensége okozza, Virginia Vallejót pedig nemcsak a bűnöző sármja és magabiztossága vonzotta, hanem vagyona és hatalma, árulásához pedig egzisztenciális bizonytalansága és sértettsége vezette. Mesterien szövődnek az egyes cselekményszálak, vérprofi a feszültségadagolás, meghökkentők a fordulatok, a színészi játék lenyűgöző.

Javier Bardem és Penelopé Cruz között fantasztikus az összhang, az eredeti Escobar modorosságait nagyszerűen visszaadó Bardem most is brillírozik, Cruz pedig a 2017-es év egyik legragyogóbb, legszikrázóbb játékát nyújtja a történetben.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.12.09