263
Emma Stonex: A torony őre
Berecz-Linnert Éva ajánlata

emma-stonex-a-torony-ore

Egy titkokkal teli, rejtélyes világba kalauzolja az olvasót Emma Stonex angol írónő regénye. A tengeren álló világítótornyok és a toronyőrök különös élete sokak fantáziáját izgatja – az enyémet mindenképpen.

A történet alapjául valós esemény szolgál, egy olyan rejtély, amely máig megoldatlan, de legalábbis rengeteg különös kérdést vet fel. 1900 decemberében három őr tűnt el nyomtalanul a Skóciától északnyugatra található, Eilean Mór nevű apró szigeten álló világítótoronyból. A torony őre cselekménye 1972-ben kezdődik, de rengeteg ponton kapcsolódik a valós eseményekhez. Szilveszter éjjelén egy hajó közeledik a toronyhoz, amely ellátmányt és váltás személyzetet szállít. A kikötésnél azonban senki sem várja őket. Miután betörik a torony ajtaját, a megrökönyödött emberek senkit sem találnak odabent. A szolgálatot teljesítő három őr sem élve, sem holtan nem kerül elő soha többé.

Két évtizeddel később egy népszerű kalandregényíró keresi fel a toronyőrök házastársait, és az ő emlékeik alapján próbál választ találni a megmagyarázhatatlan eseményekre. Az író kutatásai nyomán több furcsaságra is fény derül. Vajon miért két főre terítették meg az asztalt, ha hárman tartózkodtak a toronyban? Miért volt belülről bezárva az ajtó? És végül miért állt meg minden óra pontosan ugyanakkor? Az események két síkon játszódnak: a toronyőrök eltűnésének idején, illetve 20 évvel később, a feleségek elbeszélései nyomán. A férfiak szolgálatban töltött utolsó hetei naplóbejegyzések és levelek formájában bontakozik ki, az asszonyok monológja közvetlenül az olvasóhoz szól. Ez a kettősség, az idősíkok és stílusok váltakozása egészen különös, lírai hangulatot kölcsönöz a regénynek.

A Maiden Rock-i világítótorony egy kísérteties és borzongató hely, ahol az őrök elszigetelten és egymásra utaltan töltik a hónapokat. A visszaemlékezések nyomán fény derül a múlt titkaira, igazságok és hazugságok bontakoznak ki, a szereplők szándékai, egymáshoz való viszonya és élete is átértékelődik. Az elején csak sejtésekből, utalásokból, a végén már konkrét múltbeli eseményekből érezzük, mi is történhetett a toronyőrökkel. A könyv annyira izgalmasan és olvasmányosan van megírva, hogy szinte alig várjuk, milyen megoldást talált az írónő a talányra. A torony őre jól kidolgozott lélektani regény, de sok meglepő fordulatot és krimibe illő elemet is tartogat. 


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.11.29