121
Közel 8000 embert vonzott a XXI. Győri Könyvszalon

gyori-konyvszalon-2022-osszegzes

Ahogyan arról már jó előre értesítették a közönséget, a megváltozott energiaárak miatt kissé szabni kellett a Győri Könyvszalon eddig megszokott rendszerén. Más helyszínen, átalakult kínálattal várták a könyvek szerelmeseit november 18-20. között. Valami viszont így is állandó maradt: rengetegen érkeztek a Kisfaludy Károly Könyvtárba, hogy minőségi, érdekes és színvonalas beszélgetéseket hallgassanak.

Közel 4000 ember fordult meg személyesen egy hétvége leforgása alatt a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér rendezvényén. A program egy ünnepélyes megnyitóval startolt, a Városháza dísztermében nemcsak a Könyvszalon kezdődött el hivatalosan, de itt adták át az idei év Alkotói Díját is, melyet ez alkalommal Vári Fábián László Kossuth- és József Attila-díjas kárpátaljai magyar költő, író, műfordító érdemelt ki. Még aznap egy életművét átfogó portrébeszélgetésen is találkozhatott vele a közönség, hiszen a mai napig alkot.

A megnyitóval egyidejűleg a Kisfaludy Károly Könyvtárban is elkezdődtek a programok. Már a gyerekkönyv-bemutatókra megteltek a terek, az első emeleten kialakított Mesesarok is nagyon népszerű helyszínnek bizonyult. A hétvége során itt több interaktív foglalkozásra, előadásra, könyvbemutatóra várták a családokat. Az idei, kisebb rendezvényen a klasszikus könyvvásár szintén átalakult, de így is volt lehetőség arra, hogy számos kötetet és kiadványt beszerezzenek a helyszínen az érdeklődők.

A félszáz író-olvasó találkozó közül mindenki megtalálhatta a neki kedveset, a történelmi, illetve szépirodalmi alkotások mellett jól elfértek a divattal, a mentális egészséggel vagy éppen a keleti ízekkel kapcsolatos témák is.

Idén először lehetőség volt online is betekintést nyerni a programba. A rendezvényteremben zajló délutáni könyvbemutatókat élőben közvetítették a könyvtár hivatalos Facebook-oldalán, ennek köszönhetően több mint 4000-en kapcsolódtak be a rendezvénybe az interneten keresztül.

A XXI. Győri Könyvszalon ideje alatt a Városháza előtti térre érkezett a Petőfi-busz, amelyben a költő születésének 200. évfordulója alkalmából egy vándorkiállítás várta az érdeklődőket a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében.

Ahogyan azt megszokhattuk, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér kollégái az év vége közeledtével sem állnak meg, hiszen az adventi időszakban is várják a látogatókat programokkal és természetesen könyvkölcsönzési lehetőséggel. Utóbbira minden hétköznap 13 és 18 óra között van lehetőség a Baross út 4. szám alatti Kisfaludy Károly Könyvtárban.

2022.10.29