292
Csík zenekar: Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen
Juhászné Lukács Mária ajánlata

csik-zenekar-ez-a-vonat-ha-elindult-hadd-menjen

A Csík zenekar Kossuth-díjas, részben népzenét, részben népzenei elemeket is felhasználó könnyű- és világzenét játszó magyar együttes, 1988 óta a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Az eltelt három évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt. Munkájuk elismerését jelzi a Fonogram díj, melyet 2007 elején érdemeltek ki , azóta aranylemezként számon tartott Senki nem ért semmit című albumért világzene kategóriában.

Az együttes Kecskeméten kezdte tevékenységét, s a vidéki zenekarok közül szinte egyedül tudta állni a versenyt a legjobb budapesti táncházi bandákkal hosszú távon. A zenekar számára nagy elismerés volt, hogy 2000-ben az olimpiai játékokat kísérő kulturális programhoz őket választották ki, hogy képviseljék Magyarország népi kultúráját Sydneyben. Ekkorra már több sikeres lemezük megjelent, s táncházaik, fellépéseik nagy népszerűségnek örvendtek. Koncertjeik egyre nagyobb közönséget vonzottak. Ennek jó példája volt a 2007-es Művészetek Völgye, ahol egyetlen együttes esetében sem volt látható olyan nagyszámú hallgatóság, mint az övékén. Úgy látták, jó úton járnak, ezért választották 2008-ban megjelent lemezüknek az Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen… címet. Ez egyrészt egy kalotaszegi magyar népdal címe, másrészt arra utal, hogy folytatni akarták az előző lemez sikeresnek bizonyult zenei megközelítését, azaz egyaránt kívántak autentikus népzenét és világzenét játszani az új felvételen is. Ennek jegyében ezen az albumon is található Kispál és a Borz átdolgozás (Csillag vagy fecske), valamint  a Most múlik pontosan című Quimby feldolgozás is, amely még jobban meghozta a népszerűséget a Csík zenekar számára. Csík János zenekarának első formációja több mint 30 éve alakult meg, mégis jelenlegi összeállításukban jutottak el pályájuk csúcsára, s lettek Magyarország egyik legnépszerűbb népzenei együttese.

Az együttes tagjai: Majorosi Marianna (ének), Barcza Zsolt (cimbalom), Bartók József (nagybőgő), Csík János (hegedű), Kunos Tamás (brácsa), Makó Péter (fúvós), Szabó Attila (hegedű). A lemezen játszó előadók: Bolya Mátyás (kobza), Csurai Attila (tambura), Dresch Mihály (szaxofon, ének), Ferenczi György (szájharmónika), Lovasi András (ének), Pál István "Szalonna" (hegedű), Szabó János (tamburabrácsa), Szokolay Dongó Balázs (furulya, szaxofon).

Tracklist:
01. Az árgyélus kismadár...
02. Madárka, madárka...
03. Kalocsai katonadal, csárdás, friss és mars
04. Gyimesi héjsza szívből, bár egy kicsit gátlástalanul
05. Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen...
06. Vas megyei népdal, régi lakodalmi csárdás Szombathelyről
07. Most múlik pontosan
08. Csillag vagy fecske
09. Bánat, bánat
10. Magyarpéterlaki asztali nóta, forduló és cigánycsárdás
11. Szórakoztató pásztordal mulatozáskor
12. Kiskunhalasi hallgató csárdás és friss


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.10.14