260
Száraz Miklós György: Csodás Magyarország – Csavargások régmúlt időkben
Polczer Adél ajánlata

szaraz-miklos-gyorgy-csodas-magyarorszag

Száraz Miklós György sokoldalú író, regényei mellett több történeti album összeállítása fűződik a nevéhez, Erdély csodáiról, a Dunáról, a székelyekről, a cigányságról vagy a Monarchiáról is készített nagy igényességgel, sok fotóval illusztrált kiadványt. Legújabb könyvének bevezetőjében írja: „A múlt tele van titokkal, talán ezért is érdekel olyan sokunkat. A jövő kétes, a jelennek pedig egyetlen pillanata is olyan tágas, hogy felfoghatatlan. Ezzel szemben ott a biztos múlt. Ami lezárult. Ahol minden tiszta. Hiszen ha valami megtörtént, az megtörtént, és ha megtörtént, akkor csakis egyféleképpen történhetett: ahogy történt. Ez napnál világosabb, igaz? Hát nem igaz. Mert nem csak a jelent értékeljük ezer módon, de a múltat is sokféleképpen rakjuk össze. Magyarázzuk, szépítjük, ferdítjük. Minden nép átesik létezésének azon a korszakán, amikor isteni eredetet, vízözönnél ősibb múltat, büszke királyokat, legyőzhetetlen hősöket, napkelettől napnyugatig terjedő birodalmat vizionál magának. A jövő elérhetetlen, a jelen tényei kikerülhetetlenek, ám a múlt kedvünkre alakítható. A múltban megtalálhatjuk mindazt, ami hiányzik a jelenünkből.”

A szerző színvonalas kiadású könyvében olyan természeti képződményekről, művészeti emlékekről, építészeti alkotásokról és szellemiségről mesél, melyek a mi földünkhöz tartoznak, magyar kincsek. A Csodás Magyarország kincse például a Hortobágy, a Tisza és a tiszavirág, a Balaton, a hévízek, a komáromi vár, a magyar tanya, Szent László hermája Győrben, de kincs a nyelvünk, a Corvinák vagy Csontváry Baalbekje, Makovecz Imre paksi temploma, az unitáriusok, a váci múmák, a huszárok és ’56 öröksége…

Száraz Miklós György Magyarország mintegy 50 csodáját ismerteti történelmi hitelességgel és irodalmi igényességgel, kiegészítve csodálatos képanyaggal. A Scolar Kiadó kiadványa a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által 2022-ben is meghirdetett Szép Magyar Könyv versenyen miniszterelnöki különdíjat kapott.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.10.04