337
Takács Tibor: Sorsunk a nevünkben
Szabados Éva ajánlata

takacs-tibor-sorsunk-a-nevunkben

Ha megkérdeznénk a szülőket, hogy milyen szempontok alapján választanak nevet, valószínűleg ritkán válaszolnák azt, hogy: „Nomen est omen”. Takács Tibor asztrológus szerint viszont, aki egy újfajta név- és sorselemző módszer eredményeit tárja elénk, igenis hatással van ránk a nevünk, és egész életünket meghatározhatja. Ezért érdemes tudatosan foglalkozni vele.

Az elnevezés vagy névadás a legelső találkozása a nyelvi és lélektani tényezőknek” – írta Hajdú Mihály nyelvész, a magyar névtani kutatások egyik vezető alakja, a Családnevek enciklopédiája című kötet szerzője. Az onomasztika (névtan) sok tudománnyal érintkezik, többek között történelmi, szociológiai, néprajzi, művelődéstörténeti és vallástörténeti kutatásokhoz is kapcsolódhat. De emellett van egy a modern tudományok határain túli, mégis komolyan elgondolkodtató terület. A névadási hagyományok arra utalnak, hogy sok kultúrában komolyan vették, erőt, védelmet tulajdonítottak az egész életen át hordozott névnek. Több kutató szerint a vezetéknév és keresztnév, amellett, hogy értéket közvetít és hagyományt őriz, formálhatja a személyiséget.

Az indián gyerekek a személyiségük jellege szerint kaptak nevet, és akár meg is változtatták, ha utólag nem találták elég megfelelőnek. Kamaszkorban a név ismét alakulhatott, és ahogy az ember haladt előre az életben, új neveket adományozhattak neki. Ez a család és a társadalom döntése alapján történt, és megerősítette a kötődést a közösséghez és a családhoz. Ez a névadási hagyomány, amely a változó énben gyökerezett, segített motiválni az egyént az egész életen át tartó növekedésre. (Egyes források szerint az utóbbi időben az amerikai őslakosok elkezdték újra feleleveníteni névadási hagyományaikat.)

Takács Tibor módszerében a nevek ősi szimbólumait a betűkön keresztül vizsgálja. A betűk szimbolikus képét igyekezett megtalálni, és az általuk képviselt analógiákkal összekapcsolni. Ez alapján született meg a nevek sorselemzése. Könyve nagyon érdekes olvasmány lehet akár gyermekáldás előtt állóknak, akár a saját nevünkben rejlő jellegek, késztetések tanulmányozásához.

Miért ajánlom mindenkinek ezt a könyvet? Ez talán egy lehetőség, hogy jobban megismerjék önmagukat, adottságaikat, és kibontakoztathassák tehetségüket. Felismerhetik és megérthetik, hogy miért az a párjuk, aki, hogy miben segíthetik egymást a kapcsolatban. Bemutatkozáskor útjelző lehet az emberi kapcsolatok labirintusában. Ha szülők, megtudhatják, mit jelent a gyermeküknek adott név. Tisztában lehetnek azzal, mit kell megtanítaniuk csemetéjüknek, és milyen irányba terelgessék őt, hogy az élete harmonikus legyen. Kívánom, hogy mindenki érdeklődéssel és örömmel fedezze fel nevének lehetőségeit, találja meg ismerősének sorsát és tegye szebbé és könnyebbé az életét!” (Takács Tibor asztrológus)


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.09.27