260
A csillagszemű juhász
Polczer Adél ajánlata

a-csillagszemu-juhasz

A kecskeméti rajzfilmesek Jankovics Marcell vezetésével avatott kézzel nyúltak a magyar népmesekincs ismert és kevésbé ismert történeteihez. A sorozat stílusában a népművészet motívumait használja fel, egyéni, mind a gyerekek, mind a felnőttek számára élvezetet nyújtó képi világot teremtve.

Az 1971-ben alakult Kecskeméti Műterem kezdetben a Pannónia Filmstúdió leányvállalata volt, ahol eleinte elsősorban az anyacég nagy munkáit támogató, kiegészítő tevékenység folyt. Itt színezték, itt húzták ki a rajzfilmekhez készülő egyes fázisrajzokat. Később a műterem vezetői önállósodni kezdtek, és kreatív alkotókat toboroztak, valamint felkértek több, a szakmában már jól ismert művészt, hogy segítsen munkájukban. Jankovics Marcell volt az egyik oktató, akinek a kecskemétiek többek közt azt is köszönhették, hogy ők lettek a hazai rajzfilmipar hagyományőrzői, akik beemelték a népi kultúrát az animációba.

A Kecskeméti Stúdió egyik legnagyobb sikere a Magyar népmesék (1977-től), mely a hazai rajzfilmgyártás aranykorából való. A rendezők Horváth Mária, Jankovics Marcell, Nagy Lajos, a mesélő Szabó Gyula. A Kecskeméti Rajzfilmstúdió is képviseltette magát a 2006-ban megrendezett II. nemzetközi animációs népmese és legenda fesztiválon Japánban, ahol a Magyar Népmesék egyik epizódja, a Kővé vált királyfi bombasikert aratott. A világszerte ismert magyar rajzfilmsorozatot közel 30 évig készítették.

Epizódok:
01. Király Kis Miklós
02. Az égig érő fa
03. A csókaleányok
04. A két koma
05. A királykisasszony jegyei
06. A két aranyhajú fiú
07. A rókaszemű menyecske
08. A bíró okos lánya
09. A csillagszemű juhász
10. Hamupipőke királyfi
11. Egyszemű, kétszemű, háromszemű
12. A rátóti csikótojás
13. A pulikutya


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.09.16