345
Petes Katalin: Bácsa története a kezdetektől Győrhöz csatolásáig
Vargáné Blága Borbála ajánlata

petes-katalin-bacsa-tortenete-a-kezdetektol-gyorhoz-csatolasaig

Petes Katalin helytörténeti munkája Bácsa község átfogó, a helyi jellegzetességekre koncentrált bemutatása, melyet jól kiegészítenek a falu egykori képét, életvitelét felidéző fekete-fehér illusztrációk.

A mű a városhoz csatolás 40 éves évfordulójára (2006) készült. A szerző ehhez a munkához írásos emlékeket, levéltári adatokat, hivatalos iratokat és a községet jól ismerők elbeszéléseit használta fel. Helyi lakosként – bár a fiatal generációhoz tartozik – ismeri az „őslakosokat”, emlékeiket, történeteiket a régi időkről, mindez hozzásegítette, hogy hitelesen adhassa vissza az egykori falu képét. A település a múltja során volt grófi birtok, török nagyvezér tábora, árvíz, tűzvész, háborúk sújtották, többször el is pusztult; akadt időszak, amikor csak egy dűlőnév emlékeztetett a hajdani községre, de „poraiból újjáéledt”, megmaradt a falu.

A könyvből válasz kapható a felmerülő kérdésekre: kik laktak errefelé, mivel foglalkoztak, milyen küzdelmeik, hiedelmeik voltak? A szerző bemutatja a település földrajzi elhelyezkedését, történetét, ismerteti gazdaságát, kultúráját, a különböző szervezeteit, intézményeit, emlékműveit. Szerepel a kötetben Bácsa – régi dokumentumok, írásos emlékek alapján készített – címere és zászlója is.

A szakirodalommal, bőséges forrásokkal, visszaemlékezésekkel gazdagított munka érdekes olvasmány lehet a bácsaiaknak, illetve a városunk történetét kutatóknak.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.08.23