321
Nógrádi Gábor: PetePite
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

nogradi-gabor-petepite

Gondoltál-e már valaha arra, milyen is lenne így, gyerekfejjel belebújni egy másik ember alakjába. Egy másik emberébe, jól hallottad, aki nem is akármilyen ember. Nincs semmi különös benne, csakhogy a cserefiguránk egy felnőtt, aki tudniillik merőben más életet él, mint a gyerekek. Sokszor hallottam már gyerekek szájából azt a kijelentést, hogy mennyire jó lehet felnőttnek lenni, mert ők azt csinálhatnak, amit csak akarnak, nem szól bele senki az életükbe, s ami a lényeg a gyermeki oldalról megközelítve, hogy a felnőtteknek nem kell tanulniuk, hacsak ők nem akarnak. Ezzel elárulhatom, hogy sokáig én magam is így gondoltam. Alig vártam, hogy felnőtt lehessek.

A regény főszereplője egy felnőtt bőrébe bújik, cserélnek egy kis időre. A felnőtt jár helyette iskolába, ő küzd meg a suliban azokkal, akik állandóan bántják vagy gúnyolják a főhőst, akinek a felnőtt helyett kell elmenni dolgozni, s neki kell ellátnia minden felnőttes teendőt. Hogy ki is főhősünk? Pete Péter a becsületes neve, de csak úgy nevezik PetePite. Kivel cserélt helyet? Neki viszonylag szerencsés dolga volt, hiszen az édesapja külsejét vélte magán felfedezni egy szimpla hétköznapi reggelen, amikor arra ébredt, hogy összement az ágya és a takarója. Egyáltalán nem érte pozitívan az a tény, hogy a takaró alól egy pár szőrös láb lóg ki, ami még csak kicsit sem hasonlít az övéhez. Az történet ugyanis, hogy egy varázslat következtében az éjszaka alakot cserélt PetePite és a papája, a lelkük, a gondolataik viszont a sajátjuk maradt.

Így gyerekfejjel kellett Petinek elindulni a felnőttek közé az apukája munkahelyére, s így felnőttfejjel kellett a papájának újra beülni az iskolapadba. Természetesen a környezetük ebből mit sem vett észre. Miért is vették volna, hiszen ők a megszokott külsejű emberrel találkoztak mind a munkahelyen, mind pedig az iskolában. Ki gondolta volna, hogy mi lakozik a külső mögött! A papának volt sokkal könnyebb dolga, mert noha a régen is gyengének bizonyuló tantárgyakból most sem sikerült learatni a babérokat, annál inkább más órákon, ahol mindenkit lesöpört a színről. Emellett, ami fiának mindennapos fejtörést okozott, azt is sikerült orvosolnia, és kivívta iskolatársai tiszteletét is.

De mi történik mindez idő alatt a munkahelyen? Peti gyermeki őszinteségével, becsületességével és szókimondásával ér el nagy sikert, nem csupán szakmai téren, de még a szerelemben is. Szerez édesapjának egy társat, s így azt is eléri, hogy végre egy olyasmi család vegye őt körül, amilyet elképzelt magának. (Mert azt nem említettem, hogy ők sajnos már csak ketten élnek az apukájával.) Persze bonyodalmak és humoros helyzetek teszik még érdekesebbé és még élvezhetőbbé a könyvet. Az író Nógrádi Gábor ezen alkotása 2000-ben elnyerte az Év Gyerekkönyve díjat.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.08.23