276
David Squire: Növényszaporítás
Berente Erika ajánlata

david-squire-novenyszaporitas

A legtöbb növény magról szaporítható, de gyakran előfordul, hogy más módszert kell alkalmaznunk. Száráról, leveléről vagy gyökeréből is szaporíthatunk. Bár elsőre talán nehéznek tűnik, valójában a szaporítás nem túl bonyolult művelet. David Squire könyvének segítségével mindenki könnyedén elsajátíthatja e fontos kerti tevékenység minden csínját-bínját.

A legtöbb kertész szenvedéllyel nevel új növényeket, s ez az út a laikusok számára is nyitva áll, hiszen a szaporítás módszerei egyszerűek, és nem igényelnek speciális felszerelést. Egy hidegtűrő évelőkkel teli, csodaszép virágágyáshoz nem kell más, csupán néhány csomag virágmag, egy gereblye, egy kézi kapa és egy parcella. A bokrok hajtásainak bujtása szintén egyszerű művelet, míg ha lágy szárú évelők töveit osztjuk, azonnal új növényt kapunk.

Néhány szobanövényt az átlagostól eltérő módon kell szaporítani, ilyen a Chlorophytum comosum (csüngő csokrosinda vagy zöldike) vagy a Saxifraga stolonifera (indás kőtörőfű), amely palántázandó indanövénykéit hosszú száron hozza. Ha ezeket lefejtjük, cserépbe ültetve szaporíthatjuk. Más növények leveleiken csíráznak, ezeket kell leszedni, és komposztba leszúrni, hogy gyökeret eresszenek. A legtöbb dísznövény sokféleképpen szaporítható – némelyik esetében bonyolultabb, másoknál egyszerű az eljárás, bár az új növények nevelése nem mindig megy gyorsan. A bujtás például nem nehéz, de hónapokat vesz igénybe a gyökereztetés. Ebben a könyvben minden esetben megtalálja az olvasó a szaporítás legegyszerűbb módszereit.

A Növényszaporítás Az én kertem sorozat része. A könyv tartalmazza a legnépszerűbb kerti- és szobanövények fajtáit, valamint szaporításuk módozatait. Mindezt betűrendben teszi, melyben a növényeket nemcsak latin nevükön, de hétköznapi megnevezésükkel is jelöli. Hogy minél teljesebb képet kapjon a növények szaporításának módjairól, a könyv információval szolgál az egyes fajták speciális igényeiről és jellemzőiről – akár egynyári, kétnyári vagy évelő növényről, fáról, cserjéről vagy kúszónövényről van szó.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.08.23