324
The Fellini Album: The film music of Nino Rota
Polczer Adél ajánlata

the-fellini-album-the-film-music-of-nino-rota

Az 1950-es és 60-as évek Olaszországát idézi meg az album, világhírű olasz művészek interpretálásában. A zeneszerző Nino Rota számos legendás film zeneszerzője, többek között A keresztapa első két részének, valamint Zefirelli Rómeó és Júlia c. filmjének a zenéjét komponálta.

Jelen album a legendás jó barát, Federico Fellini filmjeinek zenéiből válogat. Az olasz zenei utazást teljessé az teszi, hogy a karmester Riccardo Chailly, aki jelenleg a milánói Scala filharmonikus zenekarának vezetője, mostani zenekarát dirigálja az albumon. A karmester és Nino Rota életútjának kezdete közös, mindketten Milánóban születtek, zenei karrierjük innét indult, mindketten zenész családban nőttek fel. A legendás zeneszerző 110 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot, és már több mint negyven éve nincs az élők sorában, de filmslágerei halhatatlanná tették.

Nino Rota számos világhírű rendezővel dolgozott együtt, de Fellinivel való munkakapcsolata volt a legtermékenyebb. Fellini nemcsak alkotótársként tekintett rá, hanem életre szóló barátság is szövődött köztük. Így nyilatkozott a rendező a zeneszerzőről: „Olyan ember volt, aki az intuíció ritka világába tartozott. Úgy, mint a gyerekek, az egyszerű, az érzékeny és az ártatlan emberek, gyakran mondott elképesztő dolgokat. Amint megérkezett, eltűnt a stressz, mindenki ünnepi hangulatba került; a film új, örömteli, fantasztikus életszakaszba került, új életre kelt.” Fellini alkotásaiban fontos szerepet szánt az eredeti filmzenének, ehhez azonban arra is szükség volt, hogy Nino Rota személyében olyan alkotótársra talált, akire rábízhatta filmjeit.

Fellini és Rota közös munkáinak egyik legfontosabb eleme, hogy a zeneszerző ritkán dolgozott a képekhez. Az Édes élet, az Országúton vagy a 8 és ½ emlékezetes melódiái úgy születtek meg, hogy a komponista elsősorban a forgatókönyvből dolgozott, a munkája így szervesen fejlődhetett együtt a készülő filmmel. Ahogy Fellini fogalmazott: „A legértékesebb együttműködő partnerem kétségtelenül, és gondolkodás nélkül mondhatom, Nino Rota volt – közöttünk egyből egy tökéletes és teljes harmónia alakult ki. Geometrikus képzelete volt, a zenei megközelítése a mennyei szférákba ért, így nem volt szüksége látni a filmjeim képi világát. Amikor megkérdeztem hogy milyen melódiákkal kommentálná egyik vagy másik jelenetet, nyilvánvalóvá vált, hogy a képek egyáltalán nem érdeklik. A világa belső volt, saját magán belül, és a valóság sehogy sem léphetett be rajta.” (Hubai Gergely: Fellini zeneszerzője voltam. Nino Rota-portré)

A filmzenei aláfestések mellett Rota a komolyzene világában is letette névjegyét: számos zongora- és kamaradarabot, koncert-, illetve kórusművet is jegyez, valamint a balett és az opera világában is maradandót alkotott. A Rota-Fellini együttműködésből kapunk ízelítőt az albumon, az Édes élet tánczenéitől a 8 és ½ mániákus indulójáig vagy a Bohócok cirkuszi varázslatáig, és az önéletrajzi ihletettségű Amarcordig. Az album a Decca kiadó gondozásában jelent meg, a klasszikus filmzene kedvelőinak kötelező hallgatnivaló.

Tracklist:
01. Amarcord Suite (13:37)
02. Otto E Mezzo (16:23)
03. La Dolce Vita Suite (11:29)
04. Il Casanova Di Federico Fellini Suite (21:42)
05. I Clowns Suite 13:07
06. Amarcord


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.08.19